HSS očekuje idućeg tjedna glasovanje o zabrani rada nedjeljom u trgovinama

HRVATSKA seljačka stranka (HSS) očekuje da će Hrvatski sabor idući tjedan glasovati o njezinu prijedlogu zakona koji regulira rad nedjeljom i blagdanom, a koji je u saborsku proceduru uputila po hitnom postupku.

Usvajanjem toga zakona izbjegnut će se zakonske i druge pravne nedorečenosti koje omogućuju zloporabu zabrane rada nedjeljom, te bolje uskladiti sa Zakonom o radu, priopćio je danas HSS.

Izglasa li Sabor HSS-ove predložene izmjene Zakona o trgovini, nedjeljom i blagdanom radila bi po jedna dežurna trgovina na 10.000 stanovnika.

HSS predlaže da se rad nedjeljom omogući isključivo trgovinama koje rade na manje od 200 četvornih metara površine i prodaju uglavnom prehrambene proizvode.

Iznimno, nedjeljom bi radile trgovine na graničnim prijelazima, kolodvorima, zrakoplovnim lukama, brodskim pristaništima, benzinskim postajama i drugim ugostiteljsko-uslužnim objektima.

HSS-ov prijedlog jučer su u Saboru podržali klubovi SDP-a, HSLS-a i HIP-a, koji su jedini i sudjelovali u raspravi, a Klub SDP-a je predložio da po jedna trgovina dežura na svakih 5.000 stanovnika.

HSS navodi da po službenim podacima svake nedjelje radi 40.000, a po njegovim procjenama čak 70.000 radnika, od kojih većina nije plaćena za taj posao.

Kampanju protiv rada nedjeljom i blagdanima proljetos su pokrenuli Hrvatski Caritas i Franjevački institut za kulturu mira, a u nju su se uključili sindikati, poslodavci, Hrvatska obrtnička komora, ceh trgovaca, klubovi saborskih zastupnika, te Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo i Ministarstvo turizma.

Predsjednik Caritasa nadbiskup Ivan Prenđa i ravnatelj Instituta za kulturu mira Božo Vuleta početkom rujna su premijeru Ivici Račanu uručili peticiju s 300.000 potpisa za zabranu rada trgovina nedjeljom, te preko HSS-a uputili tu inicijativu u saborsku proceduru.

Pročitajte više