Beljak: HDZ nećemo čekati - ili SDP ili na izbore idemo samostalno

Foto: Hina

ČLANOVI Glavnog odbora HSS-a uskoro bi trebali donijeti odluku s kim će ići u predizbornu koaliciju. HSS je na prošlim parlamentarnim izborima bio dijelom Domoljubne koalicije što im je donijelo dva mjesta u Saboru. Dolaskom Beljaka na čelo stranke, HSS je značajno promijenio retoriku i postao bliži SDP-u s kojim Beljak, inače gradonačelnik Samobora, na lokalnoj razini ima uspješnu suradnju.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

20:25 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je u četvrtak kako će Glavni odbor stranke, koji upravo odlučuje o prijedlogu SDP-a o zajedničkom izlasku na izbore, ili velikom većinom prihvatiti taj prijedlog ili će HSS na prijevremene parlamentarne izbore izaći samostalno, odnosno u koaliciji s manjim strankama.

 "Ukoliko velikom većinom glasova danas ne bude prihvaćen prijedlog SDP-a, ići ćemo na izbore samostalno, odnosno u koaliciji s manjim strankama. HDZ nećemo čekati, jer je očito da uvijek kad smo čekali smo prošli loše", rekao je Beljak za Dnevnik Nove TV.

 U stanci zasjedanja Glavnog odbora kazao je kako tom najvišem tijelu stranke izložio ono o čemu je razgovarao sa SDP-om. "Mi danas raspravljamo o prijedlogu SDP-a o predizbornoj suradnji, jer s druge strane nema prijedloga. Prijedlog da čekamo ne dolazi u obzir, čekati nećemo nikoga", poručio je Beljak.

 Nije želio konkretno odgovoriti što im je SDP ponudio, je li na stolu mjesto potpredsjednika Vlade i Ministarstvo poljoprivrede te pet saborskih zastupnika. "Ne bih sada govorio o brojkama, konkretno smo razgovarali o programima, razgovarali smo o tome da preuzmemo u nekoj budućoj Vladi odgovornost za određene stvari, a ne da samo pričamo napamet", izjavio je.

Vrijeme je da netko konačno počne raditi na hrvatskom selu i poljoprivredi

 Naglasio je kako HSS ima dovoljno stručnih kadrova te kako je vrijeme da netko konačno počne raditi na hrvatskom selu i na hrvatskoj poljoprivredi. "To u zadnjih 25 godina nije bio slučaj, selo je devastirano. I o tome smo razgovarali i sukladno tome spremni smo sigurno podnijeti odgovornost, odnosno napokon početi raditi ne pogodujući velikima, nego isključivo malom čovjeku i spasiti hrvatsko selo i hrvatsku državu", istaknuo je Beljak.

 Dodao je kako iz HSS-a više neće nikome biti samo "dizači ruku", te da im je prihvatljivije imati i tri zastupnika nego deset i "da budemo dizači ruku".

 Upitan ima li na Glavnom odboru potporu za prihvaćanje SDP-ova prijedloga ili će rasprava krenuti u drugom smjeru, odgovorio je kako je sve moguće. "Glavni odbor je najviše tijelo stranke. Otvorili smo demokratsku raspravu, a nećemo nikome sigurno 'lomiti ruke' i nagovarati. Svi imaju svoju glavu, svoj mozak. Ponavljam, odluka mora biti donesena velikom većinom glasova. U svakom drugom slučaju nekakve podijeljenosti na izbore ćemo sami", ponovio je Beljak.

 Vezano uz protivljenje HSS-ove europarlamentarke Marijane Petir suradnji sa SDP-om te njezine stavove kako treba pričekati i potencijalno nastaviti suradnju s HDZ-om, Beljak je naglasio kako čekanje apsolutno ne dolazi u obzir. "Ako ćemo ići samostalno na izbore, HDZ će uvijek imati šansu do izbora pozvati nas za stol i ponuditi suradnju prije izbora, ali da bismo mi njih čekali i oslonili se kao zadnji put, to se neće dogoditi", poručio je.

 Upitan može li potencijalna koalicija sa SDP-om slomiti HSS odgovorio je kako se to apsolutno neće dogoditi, već će HSS odluku donijeti ili nadmoćnom većinom ili ona neće biti donesena.

Od predsjednika stranke se očekuje da uđe u Vladu

 Potvrdno je odgovorio na pitanje hoće li on ući u Vladu ako se HSS odluči na suradnju sa SDP-om i dobije izbore, istaknuvši kako se to i očekuje od predsjednika stranke, "ne da bude u Saboru, nego da bude u Vladi i podnese odgovornost i potakne i ostale ministre i vodeće ljude da rade bolje svoj posao nego su ga radili zadnjih godina". Dodao je u ovom trenutku uopće ne razmišlja o tome znači li ta dužnost u Vladi mjesto potpredsjednika ili ministra.

 "Lako je razmišljati o onome što će se dogoditi poslije izbora. U ovom trenutku razmišljamo kako ćemo na izbore, a onda te izbore, naravno, treba i dobiti", kazao je Beljak, a na upit misli li da bi HSS imao neke šanse u samostalnom izlasku na izbore, odgovorio je kako nije ni mislio na apsolutno samostalni izlazak, nego s drugim manjim strankama, dakle, bez SDP-a i HDZ-a.

 Upitan na koje to manje stranke misli, odgovorio je: "Pa postoji tu Milan Bandić i tako dalje". 

18:50 Krešo Beljak kazao je da očekuje da će stranka donijeti kvalitetnu odluku.

"Mislim da ćemo donijeti najbolju odluku, prije svega za Republiku Hrvatsku, a onda i za HSS kao stranku", rekao je Beljak.


Tvrdi da nikome nije nametao svoje mišljenje.

"Mislim da to nije korektno raditi preko medija. Odluka se donosi većinom glasova, a ono što je izvjesno da to neće biti jednoglasna odluka. To je dobro. Ne bi bilo dobro da svi razmišljaju kao predsjednik stranke", poručio je.

18:40 "Očekujem dinamičnu, argumentiranu i konstruktivnu raspravu. Zastupam HSS, dugogodišnja sam članica i stalo mi je do toga kako će HSS ići dalje i kojim smijerom. Dakle, uvijek za HSS", poručila je Marijana Petir uoči sastanka.

Milanovićeva ponuda koje se ne odbija

Dok Beljak tvrdi da će o tome hoće li HSS u koaliciju s Milanovićevom strankom odlučiti 134 odgovornih ljudi u Glavnom odboru stranke, europarlamentarka Marijana Petir izjavila je kako HSS kao demokršćanska stranka mora razgovarati s HDZ-om o predizbornoj suradnji.

Marijana Petir najveća je zvijezda HSS-a i osoba koja ne skriva svoja konzervativna uvjerenja koja su sušta suprotnost uvjerenjima koja gaje SDP-ovci. Ona je pred nekoliko dana otvoreno rekla kako je suradnja s SDP-om njoj neprihvatljiva.

"Nekoliko godina tijekom cijelog mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine upozoravala sam na sustavno uništavanje hrvatskog sela, no nitko na to nije reagirao. Na kraju smo vidjeli kako je ministar namještao natječaje iz europskih fondova onima koji su financirali njegovu kampanju.

Jambo: Jedna strana nudi samo maglu


Oni koji govore da je Hrvatska slučajna država, oni koji nisu željeli pomoći Željku Mariću, koji ne priznaju glas naroda izrečen na referendum, ne dijele iste vrijednosti kao ja. SDP djeluje potpuno u suprotnosti sa socijaldemokracijom u Europi", rekla je Petir za HRT.

Na pitanje hoće li istupiti iz stranke ako Glavni odbor odluči ući u koaliciju s SDP-om, Marijana Petir je rekla kako su se u njenoj kući obnavljali ogranci HSS-a.

"HSS je nešto što ja i moja obitelj živimo i nema nikakvog razloga da ja odsupam iz HSS-a", zaključila je.

Hoće li članovi stranke biti bliži Beljaku ili Marijani Petir, trebali bi saznati do kraja dana.

"Ja ću glasati za onu stranu koja nam nudi bolju opciju. S jedne strane imamo sjajnu ponudu, a s druge samo maglu", kratko je pred sastanak prokomentirao Stipe Gabrić Jambo.
 

Pročitajte više