HSS - paraziti koji su se za šaku vlasti prodali svakoj stranci

Foto: FAH

HDZ,  HSLS, IDS, HKDU, SBHS, HDS, HKDS, SDSH,  IDS, LS, HNS, ASH, HDSSB, HRAST, BUZ, HSP-AS, ZDS, HSU - sve su to stranke s kojima je Hrvatska seljačka stranka (HSS) bila u koaliciji za parlamentarne izbore od osamostaljenja Hrvatske.

Širokom lepezom partnera od ljevice do ekstremne desnice teško se može podičiti u Hrvatskoj osim ako je riječ o  HSLS-u za koju se također lijepi epitet - trgovačka. Politička povijest HSS-a puna je prevrata i političkih lutanja te beskrajnih pregovaranja nakon izbora hoće li biti dio vlasti ili oporbe, hoće li imati ministre ili biti "glasna oporba". Pa, krenimo redom.

Prvi izbori, odmah raskol: Čičak za HDZ, Novaković za ljevicu

Povijest modernog HSS-a u samostalnoj Hrvatskoj počinje upravo razdorom HSS-a na dvije frakcije i to onu koja će podržati lijeve stranke, a druga desne. Predsjednik "prvog"  HSS-a Nikola Novaković izašao je na prve parlamentarne izbore zajedno s lijevim strankama u sklopu Koalicije narodnog sporazuma (HDS i HKDS, HSLS, SDSH), a HSS-ov tadašnji potpredsjednik Ivan Zvonimir Čičak će se odmetnuti pa će sa svojim HSS-om podržati na izborima HDZ.  Čičkova frakcija neslavno je prošla, a ona Novakovićeva osvojila je tri mandata.

Tomčić bio za potporu HDZ-u, ali bez da ulaze u vlast


Nakon ujedinjenja HSS-a, na izborima 1992.. godine HSS je bila na tri mandata, a 1995. godine kada stranku preuzima Zlatko Tomčić, u sklopu saveza s HSLS-om, IDS-om, HKDU-om i SBHS-om osvajaju čak deset mandata. HSS na trećesiječanjskim izborima napokon dolazi na vlast u tzv. šesteročlanoj koaliciji. Zahvaljujući savezu sa SDP-om i HSLS-om, HSS ima četiri ministra, a šef stranke Tomčić postaje i predsjednik Sabora. HSS je u toj koaliciji imao čak 16 zastupnika, najviše ikada. Tada počinje i karijera Marijane Petir, kao glasnogovornice u Račanoj vladi.

Na izborima 2003. godine HSS izlazi samostalno te osvaja deset mandata, 6 manje nego 2000-te godine. Tomčić je nakon izbora dugo pregovarao s Ivom Sanaderom. Tomčić je tada zagovarao ono što danas govori i Beljak. Naime, tražio je da HSS ne sudjeluje u koalicijskoj vlasti predvođenoj HDZ-om, no da se podrži Vlada mandatara Ive Sanadera.

Pošteniji im bio SDP, pa otišli s HDZ-om

Tada opet počinju previranja u toj stranci jer se kritiziralo Tomčića zbog loših izbornih rezultata (sa 16 mandata na 10) te da želi predati stranku HDZ-u. Sanader je sklopio većinu bez HSS-a, a stranku, nakon povlačenje Tomčića, preuzima Josip Friščić.


Dvije godine kasnije, 2007. godine HSS izlazi na izbore s HSLS-om i PGS-om te osvajaju šest mandata. Bila je neizvjesna bitka između SDP-a i HDZ-a, odnosno Zorana Milanovića i Ive Sanadera no na kraju je priliku da vodi Vladu dobio HDZ i to zahvaljujući manjincima ali i Friščiću.

"Tko je pošteniji, HDZ ili SDP?", bilo je pitanje za Friščića u emisiji HTV-a, a Friščić je kao iz topa odgovorio - SDP. Štoviše, Friščić je u predizbornoj kampanji naglašavao kako je HSS srodniji ljevici nego HDZ-u, no tada i kreće trgovina s HDZ-om.

Visoka cijena spašavanja HDZ-a

"Program, ne fotelje", govorili su iz HSS-a nakon pregovora s HDZ-om, no sve je bilo u foteljama. Dobili su 2 ministra i mjesto potpredsjednika Sabora. Koalicija s HDZ-om izazvala je tada potrese u HSS-u i otvoreni revolt. No, Friščić se branio kako unatoč lošim izbornim rezultatima HSS, kao član vladajuće koalicije, stoji bolje nego ikada. Na unutarstranačkih izborima nije imao ni protukandidata.

Odlazak Ive Sanader došao je u pravo vrijeme za Friščića koji je bio pritisnut s aferom Podravka.

"HSS čvrsto stoji uz Jadranku Kosor i nema namjeru napustiti vladajuću koaliciju", govorio je Friščić nakon odlaska Sanadera a zajedno s Kosor borio se da se izbori odgode koliko god je to moguće. Cijena spašavanja HDZ-a bila je prevelika za HSS koji je na izborima 2011. godine osvojio svega jedan mandat.

Ponovno u trgovinu

Tada u toj stranici kreće borba za "mrvice" i duga borba oko tog jednog zastupničkog mandata. To je bio Friščićev mandat, ali ga je uzeo Damir Bajs, da bi ga na kraju preuzeo Branko Hrg tada novi šef te stranke. U 2015. godini HSS opet ide s HDZ-om u sklopu Domoljubne koalicije te osvaja jedan saborski mandat. 

Hrga uskoro mijenja Beljak koji HSS uvodi u Narodnu koaliciju, odnosno u koaliciju stranaka sa SDP-om i osvaja pet mandata. Beljak danas, kao i Tomčić deset godina prije, zagovara potporu HDZ-u, ali da ne ulaze u Vladu.

No, pregovori traju, a mrvica je dosta. 

 

Pročitajte više