HSS PREDLAŽE UVOĐENJE INSTITUTA NACIONALNE MIROVINE

Klub zastupnika HSSa u saborsku je proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim bi se uveo institut nacionalne mirovine za osobe starije od 65 godina koje ne primaju mirovinu ili im je ona manja od 640 kuna.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Saboru rekao da bi po tom prijedlogu osobe starije od 65 godina koje nemaju nikakvih prihoda dobivale ukupnu mirovinu od 640 kuna, dok bi oni s manjom mirovinom ostvarivali pravo na razliku do tog iznosa.

Tomčić je naveo da u Hrvatskoj ima oko 60 tisuća osoba starijih od 65 godina koje nemaju nikakvih prihoda ili su im mirovine manje od 640 kuna. Nužnim smatra da Sabor o HSS-ovu prijedlogu raspravlja prije donošenja proračuna za ovu godinu, kako bi izdvajanja za nacionalnu mirovinu (oko 300 milijuna kuna) bila predviđena u proračunu.

Zamjenica predsjednika HSS-a Ljubica Lalić rekla je da bi se institut odnosio na osobe starije od 65 godine, koji su od 15-te do 65-godine neprekidno prebivale u Hrvatskoj, a nacionalna bi mirovina prestala smrću osobe, iseljenjem iz Hrvatske i ukoliko bi ostvarivala veće prihode.

Iznijela je podatak da oko 70 tisuća osoba primaju mirovine manje od 500 kuna, s prosjekom oko 395 kuna.

Tomčić je izvijestio da HSS-ov klub priprema 19 zakonskih prijedloga. U Sabor je već uputio zakonski tekst o tržištu brašna, a uskoro će uputiti i zakone o zaštiti i spašavanju, statusu roditelja i odgajatelja, izmjene Zakona o doprinosima na obvezna osiguranja te Zakona o lokalnoj samoupravi u Gradu Zagrebu.

(Hina) xtr ysšh

Pročitajte više