HSS protiv smanjenja broja centara za polaganje vozačkih ispita

Zastupnik Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Hrvatskom saboru Josip Vresk ocijenio je danas da će najnovije rješenje ministra unutarnjih poslova po kojem će ispitni centri za provedbu vozačkih ispita biti samo u gradovima sjedištima županija "zagorčati život ljudima i otežati polaganje vozačkih ispita".

Vresk je na konferenciji za novinare rekao da su centri za provedbu vozačkih ispita dosad bili u 155 gradova, a po novom bi trebali biti samo u 20.

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg ustvrdio je da je ministrov potez zapravo marginaliziranje gradova koji nisu županijska središta i direktni udar na džep građana, pogotovo mladih koji najčešće polažu vozačke ispite. Naveo je da u gradu s 30.000 stanovnika vozački ispit godišnje polaže približno 700 polaznika koji će odsad morati izdvojiti novac i za putovanje u grad gdje će polagati vozači ispit, što je dodatni trošak. Sve bi to, dodao je, moglo dovesti i do ukidanja pojednih auto škola.

Osim što takvo rješenje smatraju lošim, u HSS-u ga smatraju i nezakonitim. "Ministar je trebao donijeti pravilnik o tome, a ne rješenje", objasnio je Josip Vresk i dodao da bi bilo najbolje da ministar to rješenje stavi izvan snage do 1. svibnja 2005. Najavio je da će HSS pokrenuti prijedlog za izmjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama i zatražiti da se odrede točni kriteriji po kojima bi se ministar trebao rukovoditi kod određivanja centara za provedbu vozačkih ispita.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun objasnio je Hini da se rješenjem ministra ispitni centri potpuno odvajaju od auto škola i da se time smanjuje mogućnost pristranosti kod polaganja vozačkog ispita te ujednačavaju kriteriji za polaganje ispita. Kao primjer naveo je kako su do sada brojni vozači iz malih sredina dobivali dozvole, a da tijekom obuke nikada nisu prošli kroz veće raskrižje sa semaformima ili vozili u gradskim uvjetima. U MUP-u smatraju da će se polaganjem ispita u sjedištima županija to promjeniti, odnosno da će svi kandidati ubuduće morati zadovoljiti iste kriterije kako bi dobili dozvolu.

Član Predsjedništva HSS-a Marinko Filipović, u nastavku konferencije za novinare, upozorio da je Vijeće za elektroničke medije "ukinulo" Radio Metković, odnosno dalo koncesiju potpuno nepoznatom radiju. "Ukida se gradski, a uvodi stranački radio", rekao je i dodao da je HDZ-ov obračun s metkovskim gradonačelnikom Stipom Gabrićem Jambom zapravo napad na demokraciju, što smatra nedopustivim pred predstojeće lokalne izbore.

Na Radio Metković, koji emitira od 1991. i čiji je suvlasnik grad Metković, također smatraju da su koncesiju izgubili zbog političke borbe za medijski prostor uoči lokalnih izbora.

(Hina) xbdj yso

Pročitajte više