HSS: Sutra godišnjica rođenja braće Radić i glavni odbor

HRVATSKA seljačka stranka će sutra obilježiti godišnjice rođenja svojih osnivača braće Stjepana i Antuna Radića, te održati sjednicu Glavnog odbora.

Osnivači HSS-a su rođeni istoga datuma - 11. lipnja - Antun 1868. godine, a Stjepan 1871. u Trebarjevu Desnom, gdje će se sutra održati središnja proslava i okupiti vrh HSS-a.

Glavni odbor se sastaje poslije podne i utvrdit će program obilježavanja 100. obljetnice HSS-a, koja se navršava u prosincu ove godine.

Članovima toga stranačkog tijela bit će predstavljena Programska deklaracija u kojoj će HSS iznijeti svoja stajališta o najvažnijim političkim i gospodarskim pitanjima.

Glavni odbor, će se očitovat i o zaključcima vezanim za naredne lokalne izbore, te za izmjene stranačkoga Statuta.

U prvoj fazi, odnosno već sada, izmjene Statuta trebale bi Glavnom odboru omogućiti da postane srdišnje političko tijelo stranke, s obvezom da se češće sastaje, možda i jednom na mjesec, umjesto jednom u tri mjeseca.

Predsjedništvo HSS-a dobilo bi pak, operativni karakter, odnosno bilo bi izvršni organ Glavnog odbora. U svojevrsnoj drugoj fazi, odnosno do jeseni županijske organizacije bi imale rok predložiti i druge statutarne izmjene, o čemu bi brinula posebna radna skupina. Glavni dobor HSS-a radit će bez prisutnosti javnosti, javnosti će biti pak otvorena programska skupština stranke, sazvana za subotu, u zagrebačkom Globusu.

Pročitajte više