Majka htjela curicu s Downom upisati u vrtić: "Ravnateljica me pitala jel mi sila"

Foto: Dječji vrtić Bambi Sunja

DJEČJI vrtić Bambi u Sunji kod Siska već drugu godinu zaredom ne želi upisati dijete s teškoćama u razvoju, tvrdi majka djeteta. Riječ je o petogodišnjoj djevojčici s Downovim sindromom čijoj majci su prošle godine, kada dijete nije uspjela upisati u vrtić, obećali da se strpi do iduće godine te joj garantirali da će tada sve biti u redu.

Razgovarali smo s majkom djevojčice Dijanom Čorak, koja nam je ispričala što se događalo u protekle dvije godine. Kaže da je prošle godine dobila odbijenicu jer nema mjesta, ali i obećanje da će iduće godine osloboditi mjesto za njeno dijete. Prošla je godina, a njeno dijete je opet odbijeno.

Ravnateljica je pitala: "Jel tebi sila upisati dijete u vrtić?"

"Prošle godine smo podnijeli zahtjev za upis djeteta u Dječji vrtić Bambi u Sunji. Dobili smo odbijenicu jer su nam rekli da nema mjesta, da nema osobe koja bi radila s djetetom s teškoćama u razvoju. Raspisivali su i natječaje, ali se nitko na njih nije javio. Oprostite, ali to nije moj problem, moje dijete i dalje nije primljeno u vrtić, a iduće godine je predškolac", kazala je majka petogodišnje djevojčice za Index.

Najviše ju je šokiralo pitanje ravnateljice vrtića kada je prvi put pokušala upisati dijete. 

"Ravnateljica mi je rekla - 'jel tebi sila upisati dijete u vrtić?' Nisam mogla vjerovati. Rečeno mi je da se strpim, da će se dogodine osloboditi mjesto, da će dijete biti primljeno. Ove godine sam opet prijavila kćer, ali su mi rekli da nema mjesta, da za nju nema grupe", govori nam majka.

"Načelnik Sunje mi je rekao da ne može ništa jer ravnateljica vrtića ne krši zakon"

Rekla nam je da se obratila za pomoć načelniku Općine Sunja kao osnivaču vrtića, Grgi Dragičeviću, koji joj je rekao da joj "ne može pomoći te da se mora boriti jer je to njeno pravo".

"Načelnik Sunje mi je rekao da je u kontaktu s ravnateljicom, ali da ne može ništa jer ona tvrdi da sve radi po zakonu. Rekao mi je da se borim jer je to moje pravo. Da stvar bude gora, ove godine kad sam je pokušala upisati, uskratili su joj bodove za teškoće u razvoju. Žalila sam se i to su nakon žalbe vratili, ali svejedno sam dobila odbijenicu s objašnjenjem da ove godine nisu upisali nijedno dijete starije dobi, već da je natječaj išao samo za jasličku dob", govori nam Čorak.

Kako nije uspjela u Sunji, pokušala je svoju djevojčicu upisati u vrtić u Sisku. No i tamo je naišla na probleme. 

"Prijavila sam dijete za dva vrtića u Sisku, ali ni tamo nisam uspjela jer ne smijem dijete upisati u vrtić koji nije na području prebivališta djeteta. Čak mi je i načelnik Sunje obećao da će sufinancirati put do Siska i pomoći oko toga, ali zbog pravilnika o upisu nisam mogla", kaže nam Čorak.

"Vijećnik je rekao: 'Ajmo napraviti jednu grupu za takvu djecu'"

Kaže da ju je razočarala ravnateljica vrtića u Sunji, koja se poziva na Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe. Riječ je o standardu kojim se utvrđuju uvjeti kojih se vrtići moraju držati ako žele raditi. Jedan od uvjeta je i određen broj djece po skupini.

"Ravnateljica se stalno poziva na taj DPS, a mogu vam reći da broj djece po skupinama u vrtiću u Sunji prelazi i za duplo. Isto tako, rekla mi je da ako oslobodi mjesto za moje dijete s teškoćama u razvoju, to znači da automatski otpadaju četiri mjesta", govori nam.

"Bila sam i na jednom Vijeću općine, gdje je jedan vijećnik predložio da se predškolce prebaci u školu i tako oslobode mjesta za drugu djecu u vrtiću, ali je pritom izrekao nešto što me šokiralo. Rekao je: 'Ajmo napraviti jednu grupu za takvu djecu.' Strašno, vjerojatno nije ni svjestan da je to što je rekao izravna diskriminacija", priča nam Čorak.

Udruga sjena: U Ministarstvu su nam rekli da oni tu "mogu nešto napraviti, ali ne mogu ništa napraviti"

Sa slučajem u Sunji upoznata je i Suzana Rešetar, predsjednica Udruge sjena, koja pomaže roditeljima djece s teškoćama u razvoju. 

"Upoznata sam sa slučajem u Sunji i to je strašno. Iznijeli smo to na Ministarstvu znanosti i obrazovanja i znate što su nam rekli? Rekli su nam da trebamo prijavljivati takve ekstremne slučajeve, tužiti ih i pisati o tome. Rekli su nam da su oni tu tek posrednici, da 'mogu nešto napraviti, ali ne mogu ništa napraviti'. Također su nam rekli da je to kompliciran slučaj i neka se majka djeteta strpi."

Načelnik Sunje: Očekujemo rješenje u devetom mjesecu, tada kreću nove grupe

Načelnik Općine Sunja Grga Dragičević javio nam se i rekao da je učinio sve što je u njegovoj moći da se petogodišnja djevojčica upiše u vrtić. "Očekujemo da će se sve riješiti u devetom mjesecu, tada kreću nove grupe i nadam se da će dijete biti upisano u vrtić.

U fazi smo priprema i preseljenja dijela djece, one predškolske dobi, u OŠ Sunja, pa bismo tako oslobodili prostor. Nitko ne želi da se ovo događa, nitko ništa ne spori. Nudio sam majci djeteta financijsku pomoć ako bi dijete upisala u vrtić u Sisku, ali i tamo je dobila odbijenicu jer nije ista lokalna samouprava", rekao nam je.

Pitali smo ga kako komentira pitanje ravnateljice vrtića u Sunji "je li majci sila upisati dijete u vrtić". "Ako je to rekla, to nije lijepo. Rekao sam im da se lijepo ponašaju prema svima, da ne rade razliku. Ali i svi smo mi ljudi, budemo nervozni, kažemo nešto što ne bismo trebali i tako", zaključio je.

Ravnateljica: Nije točno da sam rekla jel tebi sila

Indexu se javila ravnateljica Ivana Lisec. Njezinu reakciju prenosimo u cijelosti:

Netočna je konstatacija majke djeteta da sam izrekla "jel tebi sila upisati dijete u vrtić" što će se utvrđivati u posebnom postupku pred nadležnim tijelima. Naime, niti sa jednim roditeljem čija su djeca korisnici ustanove nisam nikad imala neformalne već isključivo profesionalne razgovore vezane uz odgojno-obrazovni proces. 

Sve radnje u predmetnom upisu, informacije davane nakon što dijete nije upisano te daljnji koraci i aktivnosti s ciljem da se sva neupisana djeca upišu u idućoj pedagoškoj godini poduzimana su sukladno zakonskim propisima a ovakim senzacionalističkim naslovima pričinjena je velika šteta ustanovi koju vodim i u kojoj dosad nije bilo problema niti sa jednim roditeljem a odgojno-obrazovni proces je provođen sukladno zakonu i na zadovoljstvo naših malih korisnika".

Pročitajte više