Htjeli ga izbaciti iz stranke, a sad im je dobar; Karamarko o Prgometu: Došao je trenutak razlaza

Foto: FAH

MOST je zbog velikog izbornog uspjeha s 19 osvojenih mandata postao najpoželjnija "udavača" pa stoga ne čudi da su i HDZ i SDP krenuli u napad na njih, a već danas se o mogućoj suradnji oglasio HDZ kojemu je donedavno njihov bivši član Drago Prgomet bio nepotreban.

"Gospodin Prgomet je bio zamjenik predsjednika HDZ-a, mi ga poznajemo, on poznaje nas, to je naša prednost", izjavio je danas Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a. Međutim ranije ove godine im Prgomet nije trebao.

Podsjetimo kako je Prgomet 27. veljače ove godine podnio ostavku na mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a te izašao iz stranke zbog neslaganja s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ.

"Svoju odluku temeljim na neslaganju s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ. Ne mogu prihvatiti poticanje ideoloških podjela i sukoba u hrvatskom društvu koje se nalazi u izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Protivim se politici na tragu tzv. "ne-liberalne demokracije" kojoj smetaju ljudi koji drugačije misle, politici koja se danas provodi u stranci, a sutra bi je njeni propagatori vodili i na vlasti", kazao je Prgomet u medijima.

Prgomet razljutio Karamarka izjavom o šatorašima

U jednom od svojih posljednjih medijskih istupa još dok je bio u HDZ-u Prgomet je poručio vrhu svoje, bivše stranke, kako njega nitko neće izbacivati, te kako o njegovoj poziciji mogu odlučivati samo oni koji su ga izabrali ili pak on sam, što je na kraju i učinio.

Nakon Prgometovih posljednjih medijskih istupa još dok je bio u HDZ-u, Tomislav Karamarko je novinarima rekao kako osobno ne želi da se Prgometa "izbaci" iz stranke, ali da ne može utjecati na Sud časti kojem Prgometa može prijaviti svaki član stranke.

Početkom ove godine Prgomet je u kratkom vremenu dva puta medijski istupio i zamjerio se svojoj stranci. Prvi put kada je na svojem blogu pozvao branitelje u Savskoj da prekinu prosvjed i drugi put nedavnom izjavom da ne podržava radikalno desnu retoriku stranačkog šefa.

"Ono što je o braniteljima poručio gospodin Prgomet, to je njegov osobni stav. Osobno bih volio da kao član Predsjedništva te stavove prvo iznosi na tijelima stranke", poručio je tada Karamarko nastavljajući pružati podršku šatorašima.

U vrhu stranke su tada nakon Prgometove izjave o šatorašima razmišljali o tome hoće li Prgometa pustiti da i dalje iskače iz okvira HDZ-a i sam potpiše otpusnicu ili će ga izbaciti iz stranke. Karamarko je, kako su mediji pisali, bio skloniji opciji da Prgomet sam povuče potez. Ostatak vrha stranke smatrao je da Prgomet HDZ-u istupima nanosi štetu.

Karamarko je pak nakon Prgometovog napuštanja stranke komentirao kako se upravo Prgomet nije uklapao niti slagao s politikom HDZ-a.

Karamarko: Prgomet se nije prikladno ponašao

"Mislim da je pronalazio neke trivijalne, rekao bih neistinite razloge kada je argumentirao protiv te politike. Nije sudjelovao u radu Predsjedništva, već nam je slao poruke preko medija, što mislim da nije prikladno", rekao je Karamarko i dodao kako ne zna koja bi druga stranka dopustila takvo ponašanje.

Ocijenio je kako je bilo neobično što je Prgomet kritizirao politiku stranke koja pobjeđuje zadnje tri godine. Usporedio je to s pomoćnim trenerom koji kritizira glavnoga koji pobjeđuje u svim utakmicama.

"Došao je trenutak razlaza koji je najbolje osjetio sam Prgomet", rekao je tada Karamarko dodajući kako smatra da Prgometova ostavka neće imati poseban utjecaj na stranku jer je on bio član koji se nije slagao s njezinom politikom u posljednje tri godine.

Podsjetimo kako je Prgomet na funkciju zamjenika predsjednika HDZ-a bio izabran 2012. s liste Milana Kujundžića, a problemi na relaciji Prgomet-Karamarko započeli su gotovo odmah nakon izbora. Iz stranke su mu, među ostalim, zamjerali protivljenje izbacivanju Jadranke Kosor, a prošle se godine u javnosti pojavilo i Prgometovo pismo šefu stranke u kojem se požalio kako gotovo dvije godine nisu razgovarali "u četiri oka".

Podsjetimo kako je u kolovozu 2014. Prgomet prozvao Karamarka da su zadnji službeni razgovor imali u kolovozu 2012. godine.

"Prisiljen sam odgovarati na sve češće upite članova naše stranke, simpatizera i medija, zašto sam se navodno povukao iz stranačkog života, odnosno iz stranačkih aktivnosti. Pitaju se kako je moguće da se zamjenik predsjednika stranke ne obrati članovima porukom na gotovo niti jednom skupu naše stranke, bilo da se radi o proslavi obljetnice stranke, osnivanju zajednica ili predizbornom stranačkom skupu", napisao je tada Prgomet u pismu u kojem dodaje da je na skupove u kojima je sudjelovao paralelno upućivan Karamarkov osobni izaslanik. Prgomet je tražio od Karamarka okretanje prema budućnost, a ne prošlosti.

Kako god bilo i koliko god da ga HDZ ranije nije htio, situacija se drastično promijenila nakon ovih parlamentarnih izbora, kad su im upravo Prgomet i MOST prijeko potrebni da osvoje vlast.

Pročitajte više