HTV demantira vijest da su urednici smijenjeni zbog pritisaka HDZ-a

HTV JE reagirao na članak koji je Index.hr objavio na temelju informacija iz tjednika Nacional, prema kojima su urednici HTV-a smijenjeni zbog šala na račun bivšeg predsjednika Tuđmana.

Demanti objavljujemo u cjelosti:

"Kadrovsku politiku nadležni djelatnici Hrvatske radiotelevizije provode isključivo samostalno, prema svojim ovlastima, profesionalnim kriterijima i pravilima medija, a ne shodno želji ili diktatu treće strane.

Dapače, kad je riječ o "Novogodišnjoj poslanici" - nikakvih vanjskih pritisaka ili zahtjeva nije bilo. Na sastanku programskog i poslovnog vodstva HRT-a s urednicima odgovornima za novogodišnji program izrijekom je istaknuto da su humor i satira, pa i na racun političara, dobrodošli - dakako u granicama dobrog ukusa.

Nezadovoljavajućim je ocijenjen program u cjelini (što se uvelike poklopilo s mišljenjima gledatelja), s posebnim naglascima na pojedine konkretne pogreške u njegovoj koncepciji - u kojem kontekstu "Novogodišnja poslanica" uopće nije spomenuta.

Satira s dvojicom hrvatskih predsjednika, uostalom, nije bila novost u programu HTV-a: kao što je svima dobro poznato, ona je već duže vrijeme sastavni dio redovite HTV-ove emisije, pa je i utoliko nelogično mišljenje da je razrada te ideje sada pokrenula posebne negativne reakcije.

Konačno, ne stoji niti tvrdnja da je "budućnost te emisije (...) za sada neizvjesna": s obzirom na to da je riječ o uspješnoj formuli koju su gledatelji prihvatili, HTV će i dalje nastojati koristiti je u svojim programima, u obliku u kojem će je urednici - bez političkih ili kakvih drugih pritisaka sa strane - odlučiti razviti." - zaključuje svoj demanti predstavnik HRT-a za odnose s javnošću
Janos Roemer.

Pročitajte više