HU JINTAO, BRILJANTNI TEHNOKRAT

Hu Jintao, od ožujka 2003. predsjednik Kine kao nasljednik Jianga Zemina, od kojega je 2002. preuzeo položaj glavnog tajnika Komunističke partije, od nedjelje je nositelj i treće dužnosti prvoga čovjeka Kine vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. L

Briljantni tehnokrat iz partijskih redova, Hu Jintao je vođa četvrtog naraštaja kineskih komunističkih čelnika koje je iznjedrila Partija i u svojem se radu čvrsto drži linije svojih prethodnika, ističe agencija France presse.

Najavio je da će njegova vlada nastaviti gospodarske reforme koje je počeo bivši premijer Zhu Rongji, ali se sve više osvrće na potrebu održavanja socijalne ravnoteže zbog ubrzanog raslojavanja kineskog društva, poglavito sela prema gradu.

Europi se Hu krenuo predstavljati u jesen 2001. kada je posjetio Francusku, a zatim Sjedinjenim Državama posjetom 2002.

Kao predsjednik države službeno je posjetio Rusiju 2003., vodio je Kinu na summitu Sjever-Jug na marginama sastanka skupine G8 u Evianu te u Bangkoku na APEC-u (Azijsko-pacifički Forum), a posjetio je i Australiju i Novi Zeland.

U siječnju ove godine obavio je državnički posjet Francuskoj a u lipnju Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Uzbekistanu.

Prema jednome diplomatu, Hu je čovjek koji "dobro razumije inozemstvo i gospodarska pitanja".

"Vrlo je dobar, sjajan", ocjena je i predsjednika sveučilišta Tsinghua iz kojega se rađa kineska politička elita.

Hu je ondje studirao od 1959. do 1964., kada je stekao diplomu inženjera hidraulike te ondje pronašao i prvi posao i suprugu Liu Yongqing, s kojom ima dvoje djece.

Početkom kineske Kulturne revolucije 1966., Hu Jintao napušta dužnost na sveučilištu i od 1968. službuje u siromašnoj pokrajini Gansu kao tehničar na izgradnji brane, a zatim postaje tajnik u pokrajinskom sekretarijatu za građevinarstvo.

Godine 1982. preuzima dužnost u Ligi mladih komunista na državnoj razini i s 43 godine u Gizhou postaje najmlađi pokrajinski tajnik Partije.

Krajem 1988. preuzima dužnost na čelu KP Kine u Tibetu. U ožujku 1989., željeznom rukom guši pobunu i tako okončava desetljeće političkog otvaranja koje je bio započeo bivši tajnik Partije Hu Yaobang.

Od 1992. član je vrlo zatvorenog kluba stalnih članova Politbiroa. Za taj uspjeh bila je dovoljna intervencija Denga Xiaopinga, tadašnjeg prvog čovjeka Kine koji je za Hua tek kratko rekao: "To je dobar drug".

Dengova smrt u veljači 1997., nije Huu donijela kraj političkog uspona. Godine 1998., postao je potpredsjednik zemlje a potom se uspio popeti do svih najvažnijih dužnosti.

(Hina) xrt ymaš

Pročitajte više