HUBOL: HZZO se ponaša kao da bol palijativnih pacijenata postoji samo u radne dane

Ilustracija: Shutterstock

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) izrazila je u utorak zabrinutost zbog razine palijativne skrbi u Hrvatskoj ustvrdivši kako je nedopustivo što HZZO nije ugovorio uvijek dostupnu palijativnu skrb. U priopćenju napominju da je organizirana i kvalitetna palijativna zdravstvena skrb, čiji je cilj ublažiti bol i podići kvalitetu života bolesnicima s neizlječivom bolešću, "prazno slovo na papiru".

"HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoji samo u radne dane"

"HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoji samo u radne dane jer ih neradnim danima i noću HZZO upućuje na hitnu medicinu gdje takvim pacijentima nije mjesto", priopćila je  Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

"Situacija u kojoj Hitna zdravstveno zbrinjava sve palijativne bolesnike, zato što država nije u stanju organizirati kvalitetnu palijativnu skrb, vodi do toga da će uskraćeni ostati akutni bolesnici kojima je i namijenjena hitna pomoć", kažu u HUBOL-u.

Od HZZO-a traže da riješi problem i ugovori palijativnu pripravnost kako bi palijativni timovi mogli biti dostupni pacijentima u svako doba dana i noći.

Navode i kako u pojedinim bolnicama postoje tzv. palijativni kreveti, ali da su to "ukradeni akutni kreveti", dok neke bolnice ni nemaju planiranih palijativnih kreveta.

Iz HUBOL-a smatraju da službene Smjernice za rad bolničke i izvanbolničke hitne s palijativnim pacijentima nisu dovoljno kvalitetne te da palijativni pacijent nije pacijent hitne medicine.

Kažu i da su "zgroženi sadržajem službenih smjernica koje su pisane za hitnu medicinu".

Dodaju da HZZO nije ugovorio pripravnost za palijativnu skrb pa je ona pacijentima dostupna samo tijekom radnih dana, a ne noću i vikendom, te da je stoga za "administraciju jedino logično" da se i taj dio posla prebaci na Hitnu.

Pročitajte više