HUP o sporazumu sa sindikatima: Sanader je stavio Vladi veliki kamen oko vrata

"VLADA je sebi ovim sporazumom stavila izrazito velik kamen oko vrata. Ne znam kako je ministar financija Ivan Šuker komentirao sporazum i je li ga uopće komentirao. Sporazum je dosta problematičan za ukupno stanje našeg gospodarstva, tim više što se u tako neizvjesnim okolnostima projicira nekakva budućnost za koju bih želio da bude dobra, ali tako ne mora biti", rekao je prvi čovjek Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak u razgovoru za dnevnik Business.hr komentirajući sporazum vlade i sindikata javnih službi.

> Sindikati: Ministri koji su se u medijima predstavljali kao pregovarači samo su šutjeli

> Tko normalan još vjeruje Ivi Sanaderu?

Kuštrak tvrdi kako su "osigurači" u ugovoru zapravo preslabi, argumentirajući kako se ne spominje fiskalni deficit niti reforma javnog sektora. Kuštrak kaže kako bi bilo dobro da u referendumu o sporazumu kojeg će raspisati sindikati sudjeluju i oni koji pune proračun.

Podsjetimo, iz dokumenta Sporazuma između Vlade i sindikata javnih službi razvidno je kako će se plaće javnih službenika od 1. siječnja 2010. uskladiti s inflacijom, a povišica od 6 posto bit će im vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za 2 posto. Vlada se obvezala da u roku od dva mjeseca predloži Hrvatskom saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovici plaća u javnim službama kojim bi se Zakon dopunio na način da se osnovica za plaće u javnim službama određuje pregovorima između Vlade RH i sindikata pojedinih javnih službi, odnosno da istu određuje Vlada ako pregovorima nije utvrđena.

M.M.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

Pročitajte više