hup protiv predloženog zakona o pošti

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izrazila je danas negodovanje jer su novim prijedlogom Zakona o pošti kurirske usluge izjednačuju s poštanskim uslugama, što je suprotno europskim smjernicama.

Predstavnici HUP-a tvrde da se prijedlogom zakona proširuje monopol Hrvatske pošte jer se kurirskim službama ograničava prenošenje pošiljaka ispod sto grama na slobodnom tržištu.

Usvoji li se zakon u predloženom obliku, kurirske službe, koje zapošljavaju ukupno 2.500 djelatnika, bit će praktično isključene s tržišta, rekao je novinarima predsjednik Uprave City Expressa Boris Vidić.

Poslodavci tvrde da se po europskim smjernicama legalni monopol u poštanskom prometu za pošiljke do sto grama odnosi isključivo na univerzalnu poštansku uslugu, odnosno u slučajevima kad se koriste poštanski sandučići i markice.

Podsjećaju također kako se Hrvatska sporazumom sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) obvezala da za pružanje kurirskih usluga nema ograničenja, a poštanske usluge se reguliraju nacionalnim zakonom.

Predloženi zakon upućen je u Vladu bez uvažavanja primjedbi socijalnih partnera, niti je poštovana odgovarajuća procedura, rekao je zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelić.

Istaknuo je da na prijedlog zakona nije dostavljena tablica usklađivanja s propisima EU-a i WTO-a, ministarstva nisu obrazložila svoja mišljenja, a takav je zakon odbilo i Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

"Sve nas navodi na zaključak da je nekome u interesu zaobići socijalne partnere i usvojiti predloženi zakon kako bi se kurirske službe eliminirale iz tržišne utakmice", ustvrdio je Jakelić.

HUP očekuje da će taj prijedlog biti skinut s Vladina dnevnog reda ili će radi zaštite i razvoja privatnog poduzetništva u Hrvatskoj razmotriti daljnje korake, što uključuje i konzultacije s predstavnicima EU-a.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više