HUP se protivi predloženim izmjenama ZOR-a i dijela kaznenog zakona

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) smatra da će predložene izmjene Zakona o radu (ZOR), kao i izmjene ostalih zakona iz paketa reforme radnog zakonodavstva ograničiti poduzetništvo, smanjiti konkurentnost našeg gospodarstva i odbiti potencijalne ulagače.

Posebice rigidnom i neprihvatljivom HUP drži predloženu odredbu Kaznenog zakona kojom je predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine za poslodavca koji prekrši niz radničkih prava, među njima i ako "bez opravdanog razloga ne isplati plaću radniku u propisanom razdoblju".

Tom bi se odredbom stvorila nesigurna situacija i za poslodavca i za sud kojemu je ostavljeno na slobodno tumačenje što je to "opravdani razlog", upozorio je danas na konferenciji za novinare glavni direktor HUP-a Željko Ivančević.

U HUP-u zaključuju da poslodavci plaćaju nesređeno stanje u pravosuđu, a i dalje se inkriminiraju kao negativna pojava u društvu, pa se pitaju tko bi u takvim okolnostima želio biti poslodavac.

HUP drži spornim i izmjene ZOR-a koje se odnose na zaštitu dostojanstva radnika, pa tako i zaštitu od spolnog i svakog drugog uznemiravanja.

Član Vijeća članica HUP-a Vladimir Ferdelji pritom ističe da predložene odredbe mogu dovesti do zloporaba, jer proširuju odgovornost poslodavca i na situacije i kontakte među suradnicima na koje on ni na koji način ne može utjecati.

Upitno je i kako će se od optužbi za diskriminaciju pri zapošljavanju obraniti poslodavac koji u obiteljskom poduzetništvu želi zaposliti članove svoje obitelji.

"Posebice je zabrinjavajuće što zakon predviđa da poslodavac mora dokazati kako nije nikoga diskriminirao tj. suprotno pravnoj praksi -optuženi mora dokazati da nije kriv", kaže Ferdelji.

Osim već poznatih neslaganja s prijedlozima vezanim za otpremnine, predstavništvo radnika u nadzornim odborima privatnih tvrtki, te uvrštavanja stanke za odmor u radno vrijeme, HUP se protivi i proširenju obveze poslodavca na osiguravanje sigurnih uvjeta za rad zaposlenima koji rade kod kuće.

"Iz svih predloženih izmjena zakona vidi se da je Vlada podlegla pritiscima u predizbornoj godini", ocijenio je Ivančević i ponovio stajalište HUP-a da bi izmjene radnog zakonodavstva trebalo donijeti nakon izbora.

Pročitajte više