HURS podnio prijavu protiv vlasnika Trajektne luke: Sindikatu sporna privatizacija i izvlačenje novca

Foto: FAH

HURS je podnio kaznenu prijavu protiv Branka Buljana, jednog od vlasnika Trajektne luke Split, i to zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Prijavu su podnijeli radi zaštite prava članova sindikata koji djeluje u Trajektnoj luci jer je Buljan, kao jedan od vlasnika, ugrozio poslovanje poduzeća, odnosno, produženje koncesije i samim time nastavak pružanja usluga u luci Split pa time i gubitka posla i radnih mjesta u poduzeću, obrazložili su u sindikatu.

Nejasnoće oko privatizacije

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević istaknuo je kako oko privatizacije Trajektne luke Split postoji mnogo nejasnoća. Buljan je većinski vlasnik Imex banke, a sindikat upozorava da postoje indicije kako je do dionica došao na nepošten način. Navode da su čelni ljudi predali Imex banci milijunska potraživanja prema Jadroliniji kako bi se što više umanjila vrijednost Trajektne luke. Nakon obavljene privatizacije Imex banka nije Trajektnoj luci predala potraživanja u novcu, nego u dionicama banke koje su tijekom godina nestajale tako da je društvo u 2007. godini imalo 41 posto dionica banke da bi prošlu godinu završilo sa 9 posto dionica banke.

Matijašević kaže kako su prijavu podnijeli i zbog mogućeg pranja novca. "U više navrata Trajektna luka davala je milijunske pozajmice povezanim tvrtkama, Imex banci i Imex trgovini, iako su morali znati da te pozajmice neće biti vraćene", kazao je šef HURS-a.

Sindikalni povjerenik dobio otkaz

Županijskom državnom odvjetništvu uz kaznenu prijavu priložena je obimna dokumentacija lako dostupna na internetu. Radi komentiranja tih podataka sindikalni povjerenik Marijan Babić dobio je izvanredni otkaz ugovora o radu u ožujku ove godine. Početkom mjeseca tužio je firmu radi osporavanja nezakonitog otkaza, no zakazivanje prvog ročišta može se očekivati tek na jesen, što je nedopustivo jer spora pravda nije nikakva pravda, ističu u HURS-u.

"Nedopustivo je da radni sporovi, koji su hitne prirode, čekaju zakazivanje prvog ročišta čak pola godine kada u Zakonu o parničnom postupku stoji da se postupak u parnicama radnih odnosa pred prvostupanjskim sudom mora okončati u roku od šest mjeseci od dana podnošenja tužbe. Sindikat se još u siječnju obratio Inspektoratu rada u Splitu da bi tek 8. travnja dobio dopis kako nisu utvrdili povrede propisa iz njihove nadležnosti pa nisu poduzeli inspekcijske mjere, što je nevjerojatno jer su sindikalisti tražili da im se uruči Pravilnik o plaćama i drugim primanjima za kojeg je direktor kazao da ne postoji, a Inspekcija je utvrdila da je 2008. godine bio dan na uvid sindikatima, ali im ga inspektorica koja je to utvrdila nije uručila", naveo je Ozren Matijašević.

Pročitajte više