HUS najavio tužbe zbog gašenja solinskog pogona AD Plastika

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević najavio je danas kako će zbog otpuštanja 230 radnica i gašenja pogona šivaonice solinske tvrtke AD "Plastika", rad koje prestaje 31. srpnja, Sindikat pokrenuti sudske tužbe i radni spor protiv te tvrtke.

Matijašević je ustvrdio kako AD "Plastika", strateški partner koje je slovenski koncern Preven, kani umjesto domaćih radnica zaposliti jeftinu radnu snagu iz istočnih zemalja u pogonu koji namjerava premjestiti u Zlatar. Istaknuo je kako se odluka o zatvaranju solinskoga pogona nije smjela donijeti bez početka pregovora s predstavnicima radnika, koji su tek nedavno doznali za odluku Uprave o gašenju 230 radnih mjesta.

Stoga će HUS podnijeti sudske tužbe, uključivo i pokretanje radnog spora zbog "nezakonitih odluka o načinu otpuštanja radnica i iznosa otpremnina".

Uprava AD "Plastika" ponudila je radnicama otpremnine od najviše 2700 kuna po godini staža, a onima koje su u radnom odnosu bile manje od dvije godine ne će se isplatiti ni kuna, tvrdi predsjednik HUS-a.

Podsjetio je i kako je AD "Plastik" prije pet godina privatiziran po programu ESOP, pri čemu je jedan od uvjeta za primjenu toga privatizacijskog modela bilo preuzimanje i skrb za radnice bivšeg "Diokoma", koji je tada otišao u stečaj, u sastavu kojeg je nekoć djelovao i AD "Plastik".

Radnike je još više zaprepastila najava o preseljenju tvorničkog pogona u Zlatar, dodao je Matijašević, budući da je pogon šivaonice otvoren i radi skrbi za određen broj radnika "Diokoma".

Član Uprave AD "Plastika" Ivica Tolić na nedavnu je sastanku s predstavnicima sindikata, Županije i grada Solina rekao kako će se dijelu radnika ponuditi ugovor o zasnivanju radnog odnosa u trima novim pogonima solinske tvrtke, a ako to ne prihvate, ponudit će im se otpremnine.

No Matijašević tvrdi kako je riječ o podmetanju te da ni jednoj radnici šivaonice, koje su do sada radile za plaće od 2500 kuna, nije ponuđeno drugo radno mjesto.

 

 

Pročitajte više