HUS ocjenjuje prijedlog izmjena zakona o radu neprihvatljivim

HRVATSKA udruga sindikata (HUS) ocijenila je danas prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) neprihvatljivim i najavila mogućnost općeg štrajka ako se Vlada ne usuglasi sa sindikatima oko izmjena radnog zakonodavstva.

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak upozorio je na konferenciji za novinare da su predložene izmjene ZOR-a posljedica pritiska Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tako da bi se, neovisno hoće li se Vlada i sindikati usuglasiti oko njih, trebale naći u Saboru već 7. veljače, prije potpisivanja sporazuma s MMF-om.

Mučnjak je najavio da će svih pet sindikalnih središnjica u ponedjeljak pokušati dogovoriti zajednički nastup prema Vladi kako bi spriječili najavljene izmjene ZOR-a, kojima se drastično smanjuju radnička prava.

Moguće zajedničke sindikalne akcije uključuju i opći štrajk hrvatskih radnika, dodao je.

Izmjene ZOR-a u cjelini su neprihvatljive, a najproblematičnije su smanjivanje otpremnina, skraćivanje otkaznih rokova, izjednačavanje rada na određeno i rada na neodređeno vrijeme, te promjene definicije malog poslodavca, rekao je Mučnjak.

HUS predlaže da se visina otpremnine veže uz prosječnu plaću tako da, primjerice, za 20 godina radnog staža radnik dobije najmanje osam prosječnih plaća.

Sindikat traži da se poslodavcu zabrani davanje redovnog otkaza radniku starijem od 55 godina, zbog težeg pronalaženja novog posla, kao što predviđa slovenski ZOR.

Izjednačavanjem rada na određeno i neodređeno vrijeme poslodavci će još više radnika zapošljavati na određeno vrijeme, što je socijalno neprihvatljivo jer su takvi radnici zapravo ´građani drugog reda´.

Mučnjak je upozorio da bi se predloženim povećanjem broja zaposlenih kod malog poslodavca, koji može lakše dati otkaz, na ulici moglo naći čak 300.000 osoba.

HUS upozorava da je Slovenija puno bliža EU-u i konkurentnija od Hrvatske, a pritom ima socijalno osjetljiviji ZOR. Osim toga, uzrok visoke nezaposlenosti u Hrvatskoj nije rigidno radno zakonodavstvo, nego zastarjela tehnologija i slabo ulaganje.

Pročitajte više