HUS pozvao na razgovor o Belju, Glavaš u ime lokalne uprave prihvatio

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak uputio je danas javni poziv predsjedniku Uprave Belja d.d. Ivici Vrkiću i članovima Nadzornog odbora koji su podnijeli ostavke na te dužnosti da ih povuku, a lokalnoj upravi i resornom ministarstvu da održe zajednički sastanak o privatizaciji Belja d.d.

Predsjednik Skupštine osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Branimir Glavaš izjavio je danas kako u ime lokalne vlasti prihvaća poziv Hrvatske udruge sindikata da se, u suradnji s tim sindikatom, Upravom Belja d.d. i Nadzornim odborom u ostavci te resornim ministarstvom, pokuša naći rješenje u interesu Belja d.d. i njenih zaposlenika.

Glavaš je, u telefonskom razgovoru rekao Hini da razgovore s predsjednikom HUS-a Zdenkom Mučnjakom te predsjednikom Uprave i Nadzornog odbora Belja d.d. u ostavci očekuje tijekom sutrašnjeg dana.

Nacionalna središnjica Hrvatske udruge sindikata u današnjem priopćenju izražava, kao jučer i Koordinacija toga sindikata u Belju d..d , nezadovoljstvo stvaranjem afere oko postupka privatizacije u toj tvrtki.

HUS je pozvao Hrvatski fond za privatizaciju da objavi natječaj za privatizaciju uz uvjete definirane Sporazumom, potpisanom na sastanku između predstavnika sindikata, uprave, lokalne uprave i resornog ministarstva, ističući da je Vlada prihvatila postignuti dogovor.

Također, pozvao je sve zainteresirane da se jave na natječaj.

Uvjeti prodaje dionica koju kroz natječaj treba obaviti HFP dogovoreni su i navedeni u potpisanom Sporazumu, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak .Taj je dogovor trebao osigurati transparentnu i poštenu privatizaciju i osigurati budućnost Belja d.d. i njegovih 2500 radnika, stoji u priopćenju.

Nažalost, napominje Mučnjak, i prije nego je natječaj od strane HFP raspisan, "došlo je do nemilih događaja koji su rezultirali ostavkama članova NO i predsjednika Uprave, što bi moglo dovesti do odustajanja od natječaja svih zainteresiranih za privatizaciju Belja d.d. a samim tim i do ugroženosti radnih mjesta i socijalne nesigurnosti svih zaposlenih".

Glavaš je u telefonskom razgovoru istaknuo kako je spreman na razgovor s HUS-omzao Dodao je

"Razgovor s HUS-om da," rekao je danas Glavaš, "jer se taj sindikat cijelo vrijeme ponašao razborito i konstuktivno svjestan opasnosti od kaosa koje pokušava uvesti PPDIV i Simo Orešković koji manipulira situacijom zbog osobnih interesa".

(Hina) xvs yjn

Pročitajte više