HVIDRA: prosvjedi, blokade, podrške-

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koja u svom sastavu ima deset članica stradalničkih i braniteljskih udruga, ne želi blokadom prometnica ni na drugi način rješavati sudbinu hrvatskih branitelja, već od Hrvatskog sabora traži da po hitnom postupku donese izmjene Zakona o suradnji s Haaškim sudom.

Izjavio je to na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru predsjednik vukovarske Koordinacije udruga Zdravko Komšić.

Po njegovim riječima, sukladno traženim izmjenama Zakona o suradnji s Haaškim sudom, protiv hrvatskih branitelja ne bi se više podizale optužnice na temelju zapovjedne odgovornosti. "Zločine, za koje se može pretpostaviti da su se dogodili mimo zapovjedne odgovornosti, opravdano je i zakonito procesuirati", rekao je Komšić, dodajući kako se Koordinacija udruga grada Vukovara zalaže i da se u Saboru donese Zakon o općoj aboliciji za hrvatske branitelje.

Komšić je također osudio i u ime Koordinacije ogradio se od izjave predsjednika sinjske HVIDR-e Dražena Pavlovića.

Podršku danas izrečenim stavovima vukovarske Koordinacije udruga izrazila je Županijska koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. "Bili smo protiv blokiranja prometnica od strane nezadovoljnih radnika vukovarskog 'Borova', pa ne možemo to sada sami činiti", navodi se u priopćenju Koordinacije udruga Vukovarsko-srijemske županije koja objedinjuje djelovanje 18 članica stradalničke, dragovoljačke i braniteljske populacije.

Zajednica udruga HVIDR-e Šibensko-kninske županije daje podršku umirovljenom generalu Norcu te Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću, ali nije u znak prosvjeda blokirala prometnice, jer se ne želi spuštati na razinu aktualne Vlade koja je 1999. godine zajedno sa seljacima blokirala prometnice i državne granice, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Josip Periša, predsjednik te udruge. Dodao je da se za takav oblik prosvjeda nisu odlučili i zbog toga što žele izbjeći moguće sukobe s policijom s kojom su rame uz rame branili Hrvatsku.

Naveo je kako se Šibenikom danas proširila dezinformacija da će invalidi Domovinskog rata blokirati Šibenski most pa su navodno neke škole djecu s nastave ranije poslale kućama.

Pozvao je državno odvjetništvo da ispita tko širi glasine i nelagodu u gradu. Čelni ljudi HVIDR-e Šibensko-kninske županije ogradili su se od istupa sinjskog kolege Dražena Pavlovića istaknuvši da su "protiv prijetnji smrću bilo kome". U znak potpore osuđenima u gospićkom slučaju oni će danas poslijepodne održati mirni skup ispred svojih prostorija u Šibeniku.

U organizaciji osječke HVIDR-e i Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Osječko-baranjske županije od 12 do 13 sati ispred zgrade Županijskog suda u Osijeku okupilo se stotinjak prosvjednika nezadovoljnih presudom tzv. gospićkoj skupini.

Tijekom sat vremena blokirana je prometnica u Europskoj aveniji. Nazočan je bio, među ostalima, i Josip Kompanović, predsjednik ZPH-a, te članovi udruga stradalnika Domovinskog rata.

Đakovačka HVIDR-a i Stožer za obranu digniteta Domovinskog rata točno u podne na 30 su minuta, u znak prosvjeda na nepravomoćnu presudu "gospićkoj skupini", blokirali promet na državnoj cesti D 7 pokraj Piškorevaca, no većih problema u protoku vozila nije bilo jer se vozilo zaobilazno, kroz samo selo.

Desetak prosvjednika blokiralo je promet s četiri vozila.

"Na prosvjedu nas nije mnogo, no želimo iskazati svoju ogorčenost presudom gospićkoj skupini. Presuda generalu Norcu presuda je svima nama, to je pljuska hrvatskoj vojsci. Licemjerno je od aktualne vlasti što danas ne odobrava blokadu prometa i druge prosvjedne aktivnosti, a dok je bila u oporbi seljacima je svesrdno pomagala u blokadi cesta", rekao je predsjednik đakovačke HVIDR-e Ivan Poplašen.

Oko 12,30 sati prosvjednici su se s ceste povukli na obližnje parkiralište gdje su u znak podrške gospićkoj skupini nastavili mirno prosvjedovati.

Zajednica udruga HVIDR-e Istarska županije daje punu potporu generalu Norcu i svim "nepravedno osuđenim hrvatskim braniteljima" te je u sklopu toga organizirano potpisivanje peticije potpore u svim udrugama HVIDR-e na području Istarske županije, stoji u današnjem priopćenju za javnost predsjednika udruga HVIDR-e Istarske županije Jure Prpića.

Kako se navodi, istarska HVIDR-a neće blokirati prometnice jer smatra da nisu iskorištena sva pravna sredstva u ovom slučaju. Zajednica udruga HVIDR-e Istre ujedno se ograđuje od pojedinačne ili privatne izjave koja priziva mržnju i narušava demokratsko ustrojstvo Republike Hrvatske.

(Hina-nastavlja se) sž dd

Pročitajte više