Hyundai službeno podržao Rimčevu inicijativu dovođenja autoindustrije u Hrvatsku

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

SVJETSKI poznati južnokorejski proizvođač automobila Hyundai objavio je priopćenje o sastanku o potencijalu nove autoindustrije u Hrvatskoj kojemu su prisustvovali u petak.

Mate Rimac podijelio je to priopćenje na svom Facebook profilu uz komentar: "Hyundai službeno podržava inicijativu da dovedemo automobilsku industriju u Hrvatsku. Nadam se da će ova prilika biti iskorištena."

Naime, izvršni potpredsjednik Hyundaija Thomas Schemera stigao je u petak u Svetu Nedelju na sastanak s Rimcem i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Razgovaralo se o potencijalu i privlačenju autoindustrije u Hrvatsku, a Rimac je predstavio studiju s konkretnim smjernicama za privlačenje te industrije.

"Ohrabreni smo podrškom hrvatske vlade našem partnerstvu s Rimcem", rekao je Schemera.

"I dalje ćemo jačati naše strateško partnerstvo u razvoju prototipa visokih performansi električnih vozila i vozila na gorive ćelije", dodao je.

Rimac: Podrška naših dioničara vrlo je ohrabrujuća

Rimac je rekao da Hrvatska treba razviti komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje.

"Podrška inicijativi naših dioničara vrlo je ohrabrujuća. Njihovo pridruživanje ovom događaju dokazuje snagu strateškog partnerstva između Rimca i Hyundaija", kazao je Rimac.

"Vjerujemo da i Hrvatska može stvoriti atraktivno okruženje da privuče te investicije, pogotovo što vidimo nevjerojatne brojke o investicijama u toj industriji u zemljama srednje i istočne Europe, kao i njihovom pozitivnom utjecaju na poslovni i društveni ekosustav zemalja u kojima se to razvija", istaknuo je Rimac.

Plenković pohvalio Rimca

Plenković je nakon Rimčeve prezentacije zahvalio na njegovoj inicijativi i susretu na temu privlačenja investicija.

"Vaša postignuća su velika, analiza koju ste napravili je komparativna i usporediva s drugim zemljama i pokazuje neke primjere kako bi se i Hrvatska mogla jače u to uključiti", kazao je hrvatski premijer.

Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation, koji su dio Hyundai Motor Grupe, zajedno su uložili 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) u tvrtku Rimac Automobili, objavljeno je u svibnju. Hyundai Motor ulaže 474 milijuna kuna (64 milijuna eura), a Kia Motors ulaže 126 milijuna kuna (16 milijuna eura).

Pročitajte više