HŽ poziva na osobit oprez na prijelazima preko pruge Zagreb-Split kojom prometuju nagibni vlakovi

HRVATSKE željeznice (HŽ) još jednom pozivaju građane na povećan oprez i poštivanje signalizacije na prijelazima preko pruge između Zagreba i Splita na kojoj su od 26. srpnja u promet uvedeni nagibni vlakovi.

U priopćenju HŽ-a se napominje da će nagibni vlakovi, koji voze puno većom brzinom nego konvencionalni, ponegdje i 160 kilometara na sat, uvelike promijeniti dosadašnje prometno stanje na toj pruzi.

Uz dosadašnja dva para noćnih vlakova i par dnevnih vlakova te nekoliko lokalnih, prugom između Zagreba i Splita tijekom dana sada voze i tri para nagibnih vlakova.

HŽ poziva na osobit oprez korisnike prijelaza na pruzi između Zagreba i Karlovca. Budući da su sigurnosni uređaji na prijelazima prilagođeni novim, većim brzinama vlakova, HŽ upozorava da je strogo zabranjeno prelaziti preko pruge u vrijeme kada su polubranici spušteni, a zvučna i svjetlosna signalzacija uključena.

Svako nepoštivanje signalizacije može biti kobno za pješake ili vozila ali i za vlak koji nailazi, upozoravaju u HŽ-u.

Isto upozorenje vrijedi i za prijelaze koji su osigurani samo znakom "Stop" i "Andrijinim križem". Na pruzi između Oštarija i Splita uz prijelaze osigurane suvremenim uređajima ima nekoliko prijelaza koji su osigurani samo "Andrijinim križem" i znakom "Stop", a preko kojih će vlakovi prolaziti brzinama i do 100 kilometara na sat, kaže se u priopćenju.

Upozorenje vrijedi i za sve druge pruge jer statistika pokazuje da se od svih nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima najviše njih događa na prijelazima osiguranima najsuvremenijim sigurnosnim uređajima.

(Hina)pp/xmvr yjn

Pročitajte više