Hebrangova firma dobila posao od HZJZ-a pa javila da ipak ne može isporučiti robu

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo prije dva dana (16. veljače) poništio je natječaj za nabavu igala i šprica za potrebe cijepljenja protiv bolesti covid-19, a na kojem su 7. siječnja odabrali tvrtku KORMEDIX d.o.o., čiji je osnivač bivši HDZ-ov ministar zdravstva Andrija Hebrang. Razlog? U malo više od mjesec dana tvrtka koja je odabrana na natječaju, pravda se da ne može realizirati svoju ponudu.

"S obzirom na okolnost da je odabrani ponuditelj KORMEDIX d.o.o. odbio potpisati Ugovor o nabavi zbog nemogućnosti realizacije istog te uslijed činjenice da je odabrani Ponuditelj ujedno i jedini dostavio ponudu, Javni naručitelj je obvezan poništiti postupak javne nabave", stoji u odluci HZJZ-a o poništenju natječaja.

Inače, javni Naručitelj, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u otvorenom postupku javne nabave, od dana 14. prosinca 2020., za nabavu igala i šprica za potrebe cijepljenja, Odlukom o odabiru od 7. siječnja 2021. godine odabrao je ponudu ponuditelja KORMEDIX d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

Nabava vrijedna preko 1,2 milijuna i to bez PDV-a

Procijenjena vrijednost postupka iznosila je 1.207.725,00 kuna bez PDV-a.

HZJZ navodi kako su "proveli otvoreni postupak javne nabave za nabavu igala i šprica za potrebe cijepljenja protiv bolesti covid-19 te odabrali tvrtku KORMEDIX, sukladno kriteriju za odabir ponude —  ekonomski najpovoljnija ponuda uz primjenu metodologije ocjene ENP-a, relativnog modela ocjena ponuda".

"Prilikom pregleda i ocjene ponuda Naručitelj je uvidom u ponudu drugog prethodno navedenog ponuditelja (KORMEDIX d.o.o.) ustanovio kako ne postoji razlog ili pak razlozi za odbijanje  ponude, ne postoje  osnove za isključenje gospodarskog subjekta, kao i da ponuditelj ispunjava tražene kriterije za odabir gospodarskog subjekta (sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti) te je sama dostavljena ponuda cjelovita i potpuna. Po izvršnosti odluke o odabiru Javni naručitelj je dostavio Odabranom ponuditelju KORMEDIX d.o.o. predmetni Ugovor na potpis. S obzirom na okolnost da je odabrani ponuditelj KORMEDIX odbio potpisati Ugovor o nabavi zbog nemogućnosti realizacije istog te uslijed činjenice da je odabrani Ponuditelj ujedno i jedini dostavio ponudu, Javni naručitelj je obvezan poništiti postupak javne nabave", stoji u obrazloženju HZJZ-a o poništenju natječaja.

Poslali smo upit HZJZ-u kako komentiraju da je u malo više od mjesec dana ta tvrtka javila da ne može isporučiti HZJZ-u potreban materijal za cijepljenje iako su odabrani na natječaju na kojem su jedini dali ponudu koja je tražena u natječaju.

Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

>>Capak bivšoj Sanaderovoj ministrici dao 188.000 kuna za promociju cjepiva

Podsjetimo i kako je HZJZ, na čelu s ravnateljem Krunoslavom Capakom nedavno dodijelio posao vrijedan 188 tisuća kuna neto, HDZ-ovoj Bianci Matković, koja je nekad bila ministrica u HDZ-ovoj vladi. HZJZ ju je angažirao za promociju cijepljenja "Misli na druge, cijepi se" na društvenim mrežama HZJZ-a. Budući da je vrijednost natječaja ispod 200 tisuća kuna, time se izbjegao otvoreni postupak javne nabave.

Pročitajte više