Bakterije i virusi uništavaju se dobrim kuhanjem i pečenjem, a pripremljena jela trebaju se pojesti u kratkom roku.
Kako bi se spriječile crijevne infekcije treba koristiti namirnice poznatog podrijetla te od pouzdanih proizvođača, ističe epidemiolog HZJZ-a Borislav Aleraj.
Osjetljive namirnice poput mesa, mlijeka i jaja, kao i od njih pripremljena jela, treba držati isključivo u hladnjaku jer se tako izbjegava opasno umnažanje bakterija. Naročito se to odnosi na kolače koji su posebno osjetljivi zbog šećera koji sadrže.
Namirnice pak koje se jedu sirove, ponajprije voće i povrće, treba dobro prati kako bi se izbjegle zaraze crijevnim virusima i jajašcima crijevnih nametnika.
Među ljetne bolesti treba ubrojiti i dječje zaraze do kojih može doći prilikom kupanja u vodi ili moru.
Roditeljima male djece, osobito one do godinu dana, preporučuje se da nadziru njihovo kupanje, posebno u plićacima, kako se zbog prevelikog gutanja vode ne bi zarazila enterovirusima (Coxsackie, Echo).
Tu zarazu također karakterizira proljev i povišena temperatura, a kod neke se djece pojavi i kožni osip.
Također treba izbjegavati kupanje u vodama stajaćicama, plitkim rukavcima, jezercima i barama jer su te vode uvijek onečišćene pa se mogu dobiti bolesti poput leptospiroze, koja se očituje poput gripe, ali u teškom obliku može uzrokovati i oštećenje jetre.