HZJZ: Oprez tijekom ljeta zbog crijevnih infekcija

S DOLASKOM toplog vremena i ljetnih vrućina nastupa sezona crijevnih infekcija i otrovanja hranom uzrokovanih raznim bakterijama i virusima, pa posebnu pozornost treba posvetiti čuvanju hrane i pića, upozoravaju epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Zaraze bakterijama, kao što su salmonela i staphylococus, te rotavirusima i adenovirusima koji uzrokuju trovanje hrane, karakteriziraju proljev, povraćanje i povišena temperatura, no i relativno kratko trajanje bolesti.

Bakterije i virusi uništavaju se dobrim kuhanjem i pečenjem, a pripremljena jela trebaju se pojesti u kratkom roku.

Kako bi se spriječile crijevne infekcije treba koristiti namirnice poznatog podrijetla te od pouzdanih proizvođača, ističe epidemiolog HZJZ-a Borislav Aleraj.

Osjetljive namirnice poput mesa, mlijeka i jaja, kao i od njih pripremljena jela, treba držati isključivo u hladnjaku jer se tako izbjegava opasno umnažanje bakterija. Naročito se to odnosi na kolače koji su posebno osjetljivi zbog šećera koji sadrže.

Namirnice pak koje se jedu sirove, ponajprije voće i povrće, treba dobro prati kako bi se izbjegle zaraze crijevnim virusima i jajašcima crijevnih nametnika.

Među ljetne bolesti treba ubrojiti i dječje zaraze do kojih može doći prilikom kupanja u vodi ili moru.

Roditeljima male djece, osobito one do godinu dana, preporučuje se da nadziru njihovo kupanje, posebno u plićacima, kako se zbog prevelikog gutanja vode ne bi zarazila enterovirusima (Coxsackie, Echo).

Tu zarazu također karakterizira proljev i povišena temperatura, a kod neke se djece pojavi i kožni osip.

Također treba izbjegavati kupanje u vodama stajaćicama, plitkim rukavcima, jezercima i barama jer su te vode uvijek onečišćene pa se mogu dobiti bolesti poput leptospiroze, koja se očituje poput gripe, ali u teškom obliku može uzrokovati i oštećenje jetre.

Pročitajte više