HZJZ: U iščekivanju sezone gripe

U HRVATSKOJ još nema gripe, a sustav nadzora nad pojavom te bolesti potpuno je pripravan, izvijestio je večeras Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

No s početkom zime gripa se pojavila na sjevernom dijelu Zemljine polutke, a epidemija je već počela u Sjevernoj Americi i više zemalja na sjeveru Europe.

Među bolesnicima utvrđena su sva tri predviđena tipa gripe: A/H3N2/, A/H1N1/ i B.

No dok su potonja dva tipa gripe do sada bila rijetka, najraširenija je prva podvrsta virusa gripe - A/H3N2/, a unutar nje jedan od njezinih novijih bioloških inačica, neznatno različit od onih koji su kolali lani.

HZJZ ističe da su na temelju dosadašnjih virusoloških analiza te izravna praćenja stvarna razvoja epidemije uočene neznatne razlike i kako se očekuje da je cjepivo uspješno. Također HZJZ navodi da će ovogodišnja epidemija, kao što je predviđeno, biti podjednaka epidemijama prijašnjih godina.

Sustav nadzora nad gripom u Hrvatskoj potpuno je pripravan i o svakoj neočekivanoj ili mogućoj opasnoj pojavi građani će biti pravodobno obaviješteni i po potrebi primijenjene odgovarajuće mjere, navode u HZJZ.

(Hina) pp/sp sp

Pročitajte više