OZBILJNO UPOZORENJE Ospice se vratile u Hrvatsku jer ljudi odbijaju cijepiti djecu

Foto:123rf

IZ HRVATSKOG zavoda za javno zdravstvo izvijestili su o pojavi ospica u Hrvatskoj. Ospice su se pojavile nakon više od godinu dana i to u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Gradu Zagrebu:

"Od teritorijalno nadležnih zavoda za javno zdravstvo Splitsko–dalmatinske županije i Grada Zagreba obaviješteni smo o petoro oboljelih od ospica unazad tri tjedna."

Iz HZJZ kažu kako je kao prva oboljela osoba registrirano dijete iz Splitsko-dalmatinske županije. Razboljelo se dok je boravilo u Zagrebu, a za vrijeme tog boravka je bilo u kontaktu s prvom registriranom oboljelom osobom iz Zagreba.

Broj cijepljenih opada

Ukupno su oboljele dvije odrasle osobe iz Zagreba i troje djece iz Splitsko-dalmatinske županije.

Za dvoje odraslih se ne zna jesu li cijepljeni protiv ospica, a od troje oboljele djece jedno je primilo jednu dozu cjepiva, dok drugo dvoje nije cijepljeno protiv ospica.

Iz HZJZ upozoravaju kako broj cijepljene djece protiv ospica, rubele i zaušnjaka opada u posljednjih pet godina te kako je procijepljenost iznimno niska u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je sada oboljelo troje djece. Dodali su kako je iznimno niska cijepljenost i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Cijepljenje kao najbolji oblik zaštite

Zamolili su liječnike školske medicine i obiteljske liječnike da provjere cijepne statuse djece koju imaju u skrbi te da pozovu roditelje necijepljene djece kako bi se provelo cijepljenje djece i kako bi se djeca zaštitila:


"Cijepljenje protiv ospica, rubele i zaušnjaka je najbolji način za zaštititi dijete od ospica, a trajno održavanje visokih cijepnih obuhvata je jedini način da se spriječi epidemija ospica.

Održavanjem visokih cijepnih obuhvata ne štitimo samo cijepljenu djecu, već kolektivnim imunitetom sprečavamo cirkulaciju virusa ospica u stanovništvu, čime štitimo i one naše sugrađane koji se zbog dobi i zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti."

Naveli su kako za solidnu i dugotrajnu zaštitu treba primiti dvije doze cjepiva u razmaku od 28 dana, ali i kako jedna doza cjepiva pruža solidnu zaštitu kod 95% cijepljenih osoba.

Upozorili na protivnike cijepljenja koji zastrašuju stanovništvo

Još jednom su upozorili na brojne znanstvene dokaze prema kojima primjena cjepiva nije povezana s navodnim nuspojavama kojima protivnici cijepljenja, prema njima, zastrašuju stanovništvo. Pritom su naveli posljedice koje spominju protivnici cijepljenja poput autizma, šećerne bolesti kod djece, autoimunih bolesti, kroničnih alergijskih bolesti, te kronične upalne bolesti crijeva.

Na kraju su zaključili i kako cjepivo može biti učinkovito u sprječavanju razvoja ospica u osjetljivih kontakata oboljele osobe, ako se primijeni na vrijeme, odnosno u roku od tri dana unutar kontakta sa zaraznim bolesnikom.

Pročitajte više