HZZ: U lipnju 3,1 posto manje nezaposlenih nego u svibnju

NEZAPOSLENOST u lipnju bila je za 3,1 posto manja nego u svibnju, odnosno 7,5 posto nego u lipnju prošle godine, objavio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Krajem lipnja u Zavodu je bilo evidentirano 295.646 nezaposlenih osoba, odnosno 9.552 osobe manje nego prethodnog mjeseca i 24.054 osobe manje nego lani u lipnju.

Pad nezaposlenosti u lipnju u odnosu na svibanj zabilježen je u svim županijama, a najveći u Istarskoj županiji (11,2 posto), Dubrovačko-neretvanskoj (11 posto), Šibensko-kninskoj (7,7 posto) i Zadarskoj županiji (6,8 posto).

U usporedbi s istim razdobljem lani, razina nezaposlenosti je znatno niža u svim županijama, osim u Međimurskoj županiji gdje se bilježi neznatno povećanje od 0,7 posto, dok je najveće smanjenje zabilježeno u Krapinsko-zagorskoj od 17,8 posto i Šibensko-kninskoj županiji od 17 posto.

Žene i dalje prevladavaju među nezaposlenima i čine čak 58,5 posto ukupnog broja nezaposlenih. Krajem lipnja u Zavodu su bile zabilježene 172.823 nezaposlene žene. Udio nezaposlenih žena povećao se za 0,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

U lipnju se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 14.540 osoba, što je 3,3 posto više nego prethodnoga mjeseca i sedam posto više nego u prošlogodišnjem lipnju.

S evidencije HZZ-a otišle su 24.092 osobe, od toga najviše zbog zapošljavanja (64,5 posto), dok je 35,5 posto osoba brisano iz Zavoda zbog nejavljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave, odsluženja vojnog roka i slično.

Sezonsko zapošljavanje i u lipnju je imalo značajan udio u ukupnome zapošljavanju, odnosno 35,4 posto.

Po djelatnostima ih je najviše zaposleno u hotelima i restoranima, a po županijama Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Zadarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Pročitajte više