hzzo: od siječnja do srpnja izdaci u bolnicama smanjeni

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Stjepan Bačić izvijestio je danas da su u prvoj polovici godine izdaci u kliničkim bolnicama smanjeni s 342 milijuna kuna u siječnju na 337 milijuna kuna u srpnju.

No, i dalje se najviše troši na lijekove na recept i ortopedska pomagala, rekao je Bačić na konferenciji za novinare.

Pojačanom kontrolom potrošnje ove je godine zabilježen trend smanjenja potrošnje lijekova za oko 14 posto, s 24 posto u siječnju na 11 posto u srpnju, napomenuo je Bačić upozorivši da je potrošnja lijekova na recept još uvijek veća od predviđene.

On se nada da će bolnice do kraja godine postupno smanjiti probijanje limita koje je sada 2,3 posto veće od dogovorenog iznosa od 4,5 posto.

"Ne možemo reći da smo financijski poboljšali stanje u hrvatskom zdravstvu, ali smo uveli mehanizme kontrole koji će nam omogućiti da upozorimo na nepravilnosti", rekao je direktor HZZO-a Većeslav Bergman i napomenuo da se sada točno zna koliko svaka bolnica troši za hranu, lijekove i medicinski materijal.

Ne može se desiti da je potrošnja u jednom dijelu Hrvatske dvostruko veća, ustvrdio je Bergman i pritom naveo primjer šibenske bolnice gdje su troškovi za hranu lani iznosili 12.800 kuna po krevetu, dok je karlovačka bolnica potrošila dvostruko manje, a slično je i s drugim troškovima.

HZZO je izradio okvirni prijedlog proračuna za 2005. koji predviđa 15,9 milijardi kuna za zdravstvenu zaštitu, a zajedno s materijalnim troškovima za plaće, režije i sl. iznosi ukupno oko 16,4 milijarde kuna.

Točan je iznos zasad teško predvidjeti jer su u tijeku pregovori o plaćama sa sindikatima, kazao je Bergman dodavši kako je zasad moguće govoriti o rastu liječničkih plaća do pet posto.

U vezi s dopunskim osiguranjem, čelnici HZZO-a su najavili da će do 15. rujna utvrditi okvire za buduća rješenja u kojima se predviđaju varijante s više polica osiguranja.

(Hina) xbdj ymd

Pročitajte više