hzzo: štednja u zdravstvu ne ide preko leđa oboljelog djeteta

Direktor HZZOa Većeslav Bergman izjavio je danas kako nije istina da se štednja u zdravstvu provodi preko leđa petogodišnjeg Ivana Luke Špoljara, čiji otac, novinar HTVa Tomislav Špoljar, štrajka glađu zbog prekida terapije njegova sina koji boluje od rijetke bolesti imunološkog sustava, poznate kao Kinsbourneov sindrom.

Bergman je na konferenciji za novinare izrazio spremnost da HZZO nastavi financirati terapiju imunoglobulinom te je ponovio kako se s time prestalo na temelju preporuka dvoje specijalista neuropedijatara koji su ocijenili da terapija ne daje rezultate.

Bergman smatra da se Špoljar postavio iznad liječnika, a za HZZO je u slučajevima određivanja terapije uvijek obvezujuće mišljenje struke, a ne novac.

Terapija imunoglobulinom stoji 5.000 kuna mjesečno.

U dogovoru s ravnateljem Klinike za dječje bolesti Ivanom Fattorinijem, Špoljar je prije dva dana izviješten da je dogovoren nastavak terapije za Ivana Luku a HZZO je, prema Bergmanovim riječima, spreman platiti i djetetov put u neku inozemnu ustanovu na pretrage i liječenje.

Špoljar je tu mogućnost jučer odbio, tražeći sustavno rješenje za liječenje njegova sina i još jednog djeteta, koji jedini u Hrvatskoj boluju od te rijetke bolesti.

"Špoljar napada sustav za koji se može reći da je spor i nedovoljno elastičan, ali funkcionira", kaže Bergman.

Ponovio je kako je liječničko povjerenstvo Klaićeve bolnice 26. srpnja uputilo dopis HZZO-u u kojemu specijalist neuropedijatar predlaže prekid terapije jer nije došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja te konzultacije o opravdanosti terapije s još jednim kliničarom.

Neuropedijatrica s Rebra potvrdila je 23. kolovoza prvotno mišljenje ustvrdivši da terapija imunoglobulinom nije opravdana i racionalna, nakon čega je o mišljenju struke obaviješten Špoljar.

U HZZO-u ističu da, koliko je njima poznato, zamjenske terapije za Kinsbourneov sindrom nema, ali bi Ivan Luka i dalje ostao pod nadzorom specijalista te bi, u slučaju potrebe, nastavio primati terapiju.

Četvrtog dana štrajka glađu Tomislav Špoljar izjavio je Hini da neće prekinuti štrajk dok ne dobije rješenje HZZO-a o nastavku terapije.

Špoljar se nada da će Bergmanove riječi o nastavku terapije i liječenju u američkoj ustanovi o trošku HZZO-a biti ponuđene i drugom djetetu koje boluje od Kinsbourneova sindroma, te ostaloj djeci koja boluju od teških i rijetkih bolesti.

"U navode gospodina Bergmana da iza svega nikako ne stoje financijski razlozi vjerovat ću kada mi napokon argumentirano odgovori kako je moguće da HZZO u samo desetak dana prihvati dva različita mišljenja liječnice o istom djetetu, budući da se u prvom mišljenju predlaže nastavak terapije a u drugom prekid", kaže Špoljar.

Zahvalio je medijima i brojnim roditeljima koji su ga zvali i podržali jer razumiju da se, "boreći se za svoje dijete, bori i za njihovu djecu".

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više