HZZO demantirao sam sebe pa priznao još veći gubitak: Otkazano im 900 polica dopunskog

Foto: FAH

U SAMO tjedan dana HZZO je ostao bez čak 900 polica dopunskog zdravstvenog osiguranja nakon što je najavljeno poskupljenje sa 70 na 89 kuna. Potvrdila je to ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu, koja smatra da je riječ o beznačajnom podatku.

No, nevjerojatan je podatak da je HZZO nakon što je Index jučer objavio da je otkazano 800 polica, za N1 demantirao takvu informaciju, ističući kako nisu točni podaci te da je otkazan mali broj polica.

Međutim, samo dan nakon Indexove objave, HZZO demantira sam sebe budući da je ravnateljica HZZO-a danas dala izjavu za javnost da je HZZO ostao bez čak 900 polica, što dakako nije mali broj.

Za Index je pak nakon davanja izjava kazala kako još uvijek nisu napravili analizu procjena koliko će poskupljenje dopunskog utjecati na otkazivanje polica njihovog osiguranja.

Prenđa Trupec smatra i da je otkaz 900 polica u odnosu na 2,5 milijuna polica, beznačajan broj. Lani je, kaže, otkazano 150.000 polica i to je tvrdi, uobičajeni odljev.

"Među otkazanim policama je bilo i 27.000 umrlih", kazala je ravnateljica HZZO-a, dodajući kako među tih 900 otkazanih polica ima i otkaza na temelju medijskog pritiska.

Sigurna je kaže, da će građani ipak prepoznati da je njihovo dopunsko zdravstveno osiguranje jedino koje je solidarno.

HZZO: Mi ne isplaćujemo bonuse menadžerima

"Naše se osiguranje temelji na načelima solidarnosti, nema profita i ne isplaćuje bonuse menadžerima, nego sve što zaradi odmah ulaže natrag u zdravstveni sustav za bolju kvalitetu i učinkovitost. Dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a ima jedinstvenu cijenu za sve, bez obzira na godine i zdravstvene rizike, pa tako i mladi i stari za pristojnu cijenu imaju pokrivenu participaciju u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti", kazala je Prenđa Trupec.

Navela je da javna rasprava o prijedlogu povećanja cijena dopunskog osiguranja u tijeku i traje do 30. travnja, nakon čega će Upravno vijeće HZZO-a o tome donijeti odluku tijekom svibnja ili lipnja. Ako dođe do poskupljenja, nova cijena počet će se primjenjivati po isteku važenja sadašnje police.

Naglasila je pritom kako se nada i vjeruje, da moguće poskupljenje neće biti politička odluka, već isključivo rezultat svih analiza.

Naglasila je da će uskoro osiguranicima nuditi obiteljske i druge pakete kako bi im omogućili neke dodatne povoljnije uvjete.



 

Pročitajte više