I državni tajnik za sport otišao iz slovenske vlade

Screenshot: YouTube

OSTAVKA Petera Vilfana, nekadašnjeg košarkaša i državnog tajnika za sport u uredu premijera Marjana Šareca, najnoviji je znak kadrovskih potresa u koaliciji.

Vilfan je danas izjavio da daje ostavku i definitivno odlazi iz politike te da to čini kako ne bi stvarao probleme vladi, nakon što su ga mediji, kako je ustvrdio, neopravdano progonili zadnjih tjedana, tvrdeći da protiv njega postupak vodi financijska uprava jer nije platio porez od 30 tisuća eura.

Osim politikom, 62-godišnji Vilfan bavio se i komentiranjem sportskih događaja na televiziji, a uz to niz godina ima registrirano i sportsko društvo, no kaže da je nakon netočnih medijskih objava o postupku protiv njega sam prijavio poreznicima da pregledaju njegovo knjigovodstvo i da je postupak pred završetkom.

Premijer prihvatio ostavku

"Obavještavam vas da sam nakon skoro dva mjeseca medijskog progona i ocrnjivanja te pritisaka na mene, ali i na vas, odlučio da s današnjim danom neopozivo odstupim s mjesta državnog tajnika u Vašem uredu", naveo je Vilfan te dodao da očekuje da će sadašnja vlada i dalje nastaviti poticati i podupirati sport.

Šarec je priopćio da je ponuđenu ostavku prihvatio.

Vilfan je član Demokratske stranke umirovljenika koju vodi Karl Erjavec, a prije toga bio je u stranci koju je vodio Zoran Janković, nakon čega je bio i u stranci bivše premijerke Alenke Bratušek.

Otišla i trojica ministara

Ostavku je prošli tjedan dao i ministar za okoliš Jure Leben, član koalicijske stranke koju vodi ministar vanjskih poslova Miro Cerar, a ranijih mjeseci odstupila su još dva ministra drugih koalicijskih stranaka.

Neki slovenski analitičari smatraju da sve te smjene, nakon što je vlada Marjana Šareca u sedlu samo nekoliko mjeseci, otkrivaju slabosti u djelovanju peterostranačke koalicije i neslaganja među strankama, a neki i da su dosadašnje ostavke zapravo ojačale Šarecov položaj, smanjujući utjecaj i moguće pritiske njegovih koalicijskih partnera jer je po nekim istraživanjima njegova popularnost veća nego ikada, što zapravo slabi oporbu, makar Šarec formalno nema potrebnu većinu u parlamentu pa bi svaki razdor u koaliciji teoretski mogao dovesti do pada vlade.

Pročitajte više