I hrvatski član arbitražnog vijeća glasao je protiv Hrvatske, a u korist MOL-a

Foto: Patrik Maček/Pixsell

"NEMAM komentara. Postupak je tajan, potpisao sam izjavu kojom sam se obvezao da ni o čemu iz konteksta tog postupka neću davati javne izjave”, izjavio je za Nacional Jakša Barbić, hrvatski predstavnik u arbitražnom vijeću koji je, tvrdi Nacional, glasao protiv Hrvatske!

Barbića je u arbitražno vijeće postavila hrvatska vlada, a da je glasao protiv Hrvatske a u korist MOL-a, Nacionalu su potvrdila dva neovisna izvora.

Podsjetimo, na sam Badnjak premijer Plenković objavio je arbitraža oko Ine propala te da će Hrvatska otkupiti MOL-ov paket dionica.

"Dokazni postupak završio je prije početka mandata ove Vlade. Arbitražni sud je odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te da ih je stoga odbio poništiti. U tom kontekstu, treba spomenuti da ni hrvatski sudovi do danas nisu donijeli niti jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je jedinu takvu presudu koja je bila donesena, ukinuo Ustavni sud Republike Hrvatske", obavijestio je premijer javnost.

"Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve raspoložive pravne opcije kako bi osporila odluku.  Odluku pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu očekujemo iduće godine.Kao što sam nekoliko puta isticao, odkad sam preuzeo odgovornost za vođenje hrvatske vlade, razmatrali smo i pripremali najbolje opcije za zaštitu nacionalnih interesa u području energetske sigurnosti", kazao je Plenković.

"INA je za Republiku Hrvatsku strateška nacionalna kompanija. Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav, koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti su Vlade Republike Hrvatske", dodao je premijer.



 

Pročitajte više