I hrvatski meteorolozi objavili priopćenje oko mediteranskog uragana

Foto: DHMZ

TRENUTNO se u Jonskom moru razvija medicane (od engl. ''Mediterranean hurricane'' - mediteranski tropski ciklon ili mediteranski uragan). 

Prema prognozama, sustav bi se najprije trebao približiti južnoj Italiji, a zatim u subotu krenuti prema Grčkoj i Turskoj gdje bi se u konačnici trebao i raspasti. Maksimalna brzina vjetra predviđa se oko 120 km/h, a na obalu južne Grčke i Turske mogao bi donijeti veću količinu oborine te uzrokovati bujične poplave i visoke valove na moru, priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod.

Medicanei su relativno rijetke meteorološke pojave koje nastaju u Sredozemnom moru. Prosječno se pojavljuju tri puta u dvije godine. Većina nastalih sustava pritom ostaje pri jačini tropske oluje ili ispod nje, no ponekad se može dogoditi da neke oluje dostignu i kategoriju 1 na ljestvici jačine uragana (Saffir-Simpsonova skala uragana).

Za nastanak medicanea potrebna je topla morska površina, od 15 do 26 °C, zbog čega je idealno vrijeme za njihov nastanak kraj ljeta i početak jeseni, visoka temperatura zraka te iznenadni prodor hladnijeg zraka da bi se razvila nestabilnost iz koje bi se dalje razvio sustav oluja pa naposljetku i medicane. Prosječne veličine takvih sustava kreću se od 70 km do 300 km, njihov životni vijek je od šest sati do otprilike pet dana, a brzina vjetra u medicaneu može doseći i 140 km/h. Na satelitskim snimkama mogu se prepoznati kao oblačni sustavi s okom, slično kao i kod uragana, no sustavi su bitno drugačiji po svom nastanku, piše DHMZ.

Pročitajte više