I jedna kuna im je skupa za hrvatska brodogradilišta

SVEGA nekoliko sati prije krajnjeg roka za podnošenje ponuda za pet hrvatskih brodogradilišta koja se prodaju po jednu kunu, nazire se katastrofa jer čini se da su odustali svi najjači igrači.

Končar o rupi bez dna

Naime, najozbiljniji kandidat hrvatski milijarder Danko Končar večeras je u Dnevniku HTV-a potvrdio da odustaje od kupnje brodogradilišta jer je nakon "dubinske analize procijenio da mu nakon što plati kunu za brodogradilište, treba još 1,3 milijarde eura da bi došao u njegov posjed". Zbog tako velike investicije Končar je odustao od kupnje, a o tome je obavijestio i Vladu Jadranke Kosor još prije nekoliko dana.

"Ako i postoji netko tko bi imao takve novce, teško da bi se odlučio uložiti ih ovdje i sada", rekao je Končar dodajući da u potpunosti ne odustaje od brodogradilišta već će, kako kaže, pričekati drugi krug. Končar se nada kako će u drugom krugu biti povoljniji uvjeti.

Polančec krio financije kao zmija noge


Isto tako, srpski mediji donijeli su danas i priču kako od kupovine brodogradilišta odustaje i Filip Zepter jer su hrvatska brodogradilišta "neisplativa investicija jer su dugovanja mnogo veća nego što se pričalo". Štoviše dio medija tvrdi i kako Zepter dugo vremena nije mogao do financijskih papira, jer ih je potpredsjednik Polančec "krio kao zmija noge", a oni ekstremniji kažu i kako je Zepter odustao nakon izjava gradonačelnika Splita Željka Keruma o Srbima.

Zanimljivo je napomenuti kako je Polančecovo Ministarstvo gospodarstva narodno intenzivno radilo na pomicanju krajnjeg roka za podnošenje ponuda za kupnju brodogradilišta za tri tjedan, odnosno sve do 21. listopada. Službeno je objavljeno kako to nije istina, jer se "samo o tome razmišljalo, ali ne i odlučilo".

Ima 30 potencijalnih ponuđača?

Navodno je prema riječima ministra Polančeca većina od 30 potencijalnih ponuđača koji su otkupili natječajnu dokumentaciju bila protiv odgode. Koliko je zapravo stvarno zainteresiranih vidjet ćemo sutra u 14 sati kada se u Hrvatskom fondu za privatizaciju budu otvarale ponude.

Podsjetimo, Vlada je ovog ljeta odlučila raspisati javni poziv za privatizaciju pet brodogradilišta kako bi im se, po riječima premijerke Jadranke Kosor, omogućilo restrukturiranje i modernizacija. Riječ je o Brodotrogiru, Kraljevici, 3. maj, Brodograđevnoj industriji Split i Brodosplitovog brodogradilišta specijalnih objekata (BSO).

Prava i obveze

U prodaju po nominalnoj vrijednosti dionica samo je BSO, za kojeg se traži 18,16 milijuna kuna, dok se četiri brodogradilišta - Brodotrogir, Kraljevica, 3. maj i splitsko brodogradilište prodaju po posebnim uvjetima, odnosno po jednu kunu.

Ponuđači moraju dati plan ulaganja i plan poslovanja, a moraju trebati osigurati minimalno 40 posto ukupnih troškova restrukturiranja i osigurati svježi kapital za tehnološku obnovu kroz dokapitalizaciju. Novi vlasnici preuzimaju i i kolektivni ugovor, a bude li u nekom brodogradilištu viška zaposlenih, trebat će ih zbrinuti prema tom ugovoru i Zakonu o radu.

Pročitajte više