I Mladić i Šljivančanin uživali zaštitu vojske Srbije i Crne Gore

HAŠKI optuženici Veselin Šljivančanin i Ratko Mladić uživali su zaštitu vojske prije i nakon smjene režima Slobodana Miloševića, izjavio je u petak ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić.

Veselin Šljivančanin posljednji je put viđen u siječnju ove godine u blizini jednog vojnog punkta, a i on i Ratko Mladić uživali su - osim fizičke - i zaštitu u vojnim objektima Vojske Srbije i Crne Gore i prije i nakon smjene režima Slobodana Miloševića 5. listopada 2000. godine, izjavio je Tadić za Radio B92 ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić.

"Točno je da su oni bili u vojnim objektima u prethodnim godinama. Ratko Mladić se sredinom svibnja 2002. godine izgubio iz vojnog objekta nakon donošenja saveznog Zakona o suradnji s Haškim tribunalom. Veselin Šljivančanin se, s vremena na vrijeme, pojavljivao u vojnim objektima. On ima malo razbarušen životni stil, malo više nego što dopušta njegovo osiguranje", kazao je ministar Tadić.

Ministar Tadić je, nakon nedavnog preuzimanja dužnosti u Savjetu ministara, donio naredbu o obvezi suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, koja se odnosi na sve strukture Vojske Srbije i Crne Gore, a više puta je ponovio kako će, ako se nalaze na teritoriju Srbije i Crne Gore, i Mladić i Šljivančanin biti uhićeni i predani Haškom sudu.

(Hina) tta sv

Pročitajte više