I RODITELJI HIPERAKTIVNE DJECE MOŽDA PATE OD ISTOG POREMEĆAJA

I roditelji djece s poremećajem koncentracije pate od istog poremećaja i treba ih promatrati, objavili su američki znanstvenici. L

Studija sveučilišta iz Marylanda pokazala je da roditelji djece kojoj je dijagnosticirana hiperaktivnost s poremećajem pažnje ili ADHD, imaju 24 puta veće izglede da i sami boluju od toga poremećaja nego roditelji djece kod koje poremećaja nema.

ADHD genetski je uvjetovan, iako ga nemaju svi roditelji djece koja pate od tog poremećaja, tvrdi znanstvenica Andrea Chronis koja je vodila studiju objavljenu u prosinačkom broju časopisa Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

"Svako je liječenje manje uspješno kad i roditelji imaju vlastitih problema", rekla je.

"Nažalost, kad roditelji imaju psihološki problem, manje su sposobni mijenjati okruženje kako bi ga učinili boljim za dijete", dodala je.

"Zato moramo gledati i šire od samoga djeteta kako bismo identificirali i liječili roditeljske probleme koji mogu pridonijeti liječenju djeteta".

Njezina je istraživačka ekipa pratila 200 djece s ADHD-om sa sveučilišnih klinika u Chicagu i Pittsburghu. Istraživači djecu promatraju od 1995., a provjeravali su i ne boluju im i roditelji od depresije.

Otkrili su da je u roditelja predškolske djece koja imaju ADHD i druge poremećaje ponašanja poput agresivnosti, dva do pet puta vjerojatnije da će imati problema s mentalnim zdravljem, poput ovisnosti o drogama, anksioznosti i depresije.

Simptomi ADHD-a često su pomiješani sa simptomima drugih mentalnih bolesti, kaže Andrea Chronis.

(Hina) vm dgk

Pročitajte više