I Šemsi Tankoviću dosta svega, planira povlačenje iz politike: Radin i Pupovac su krivi

"TEŠKO je. Doveden sam u poziciju da sam stalno napadan, izoliran i podmeće mi se od strane zastupnika talijanske, češke i srpske manjine", kazao nam je zastupnik bošnjačke manjine u Saboru Šemso Tanković koji je danas podnio ostavku na mjesto šefa kluba zastupnika nacionalnih manjina.

Čeka se sastanak predsjedništva SDA, koji će se dogoditi prije ljeta, a onda će ono odlučiti prihvaća li njegovu ostavku i napuštanje saborskih klupa. Razmišlja i o povlačenju iz politike, jer mu je svega dosta.

"Kumovali izbacivanju Bošnjaka i Slovenaca iz Ustava"

"Radin i Pupovac su 1997. godine kumovali izbacivanju Bošnjaka i Slovenaca iz Ustava i nimalo ne osjećaju grižnju savjesti, a mi trpimo posljedice i dan danas", kaže zastupnik Bošnjaka.

On je danas, podsjetimo, uz zastupnike romske i mađarske manjine, Nazifa Memedija i Denesa Šoju dao bezrezervnu podršku Jadranki Kosor kao mandatarki i premijerki. Zastupnik Talijana Furio Radin, zastupnica Čeha i Slovaka Zdenka Čuhnil te SDSS Milorada Pupovca zatražili su najprije reviziju obećanog i ispunjenog iz godinu i pol dana starog koalicijskog sporazuma.

"Sanaderove posljednje riječi meni su bile da će uvrštavanje bošnjačke manjine u Ustav biti učinjeno pri prvoj promjeni ustava i to je u proceduri. Dakle, smatram da je veći dio dogovora ispunjen. S druge strane, u trenucima kada su cijela Europa i cijeli svijet nemoguće je tražiti dodatne financijske zahtjeve", kaže Tanković o svojim kolegama iz kluba.

"Nismo zadovoljni već neko vrijeme s njim"

Radin kaže da su njegovi istomišljenici iz kluba najprije iskritizirali Tankovića, a kada je on ponudio ostavku, jednostavno ju prihvatili.

"Problem su već dulje vrijeme njegove izjave koje je on davao u ime kluba i nisu odražavale mišljenje svih članova, a bilo je i drugih stvari", kaže Radin. Kaže da je nepotrebno komentirati Tankovićeve izjave o mobbingu i podmetanjima, no kazao je da jedna od njegovih izjava nije istinita.

"Kada su 1997. godine izglasane ustavne promijene i kada su iz preambule nestali Bošnjaci i Slovenci ja sam glasao protiv", dodaje Radin. S Kosoricom će, nadaju se, potpisati sporazum, jer smatra da bi u ovom trenutku izvanredni izbori bili "katastrofa", premda je to, prema pojedinim anketama, želja građana.

"Tri mjeseca praznog hoda ne bi mogli podnijeti", kaže Radin. Na pitanje o istovremenim predsjedničkim i izvanrednim parlamentarnim izborima kaže - "o tom potom".

Pročitajte više