I Sirija zabranila nošenje muslimanskih pokrivala za glavu na sveučilištima



PREDSJEDNIK Sirije Bashar al Asad donio je odluku o zabrani nošenja nikaba, tradicionalne ženske muslimanske odjeće na sirijskim sveučilištima, kako bi pokušao suzbiti muslimanski ekstremizam, prenosi danas njemački Deutsche Welle.

List dodaje kako zabrana nošenja nikaba (odjeće koja posve prekriva glavu i tijelo žene, ostavljajući tek uski prorez za oči) ipak nije poprimila oblik zakonske obveze zbog straha od reakcija konzervativnog dijela društva, no predsjednik Al Asad je izjavio kako time pokušava postići veći stupanj sekularizacije društva, tradicionalno čvrsto povezanog uz islamsku vjeru.

Sirija se mora suočiti sa rastućim ekstremizmom na Bliskom istoku, tvrdi Al Asad

Sirijski ministar školstva potvrdio je da će odluka o zabrani nošenja nikaba i burke na državnim i privatnim sveučilištima stupiti na snagu od kolovoza, a predsjednik Al Asad svoju je odluku protumačio riječima kako se Sirija mora suočiti s izazovom rastućeg ekstremizma na Bliskom istoku.

"Ekstremisti koriste islam kao kulisu i pod izgovorom vjere pokušavaju pridobiti što više poklonika. Oni se pretvaraju da im je stalo do vjere. Ne vjerujem da to rade iz vjerskog uvjerenja. Oni koji su zaslijepljeni vjerom ne igraju veliku ulogu. Drugi, međutim, ne biraju sredstva i stalo im je samo do moći i utjecaja“, smatra sirijski predsjednik.

"Uvijek će biti ekstremista, u politici, vjeri, kršćanstvu, islamu, judaizmu. Kad imate ljude sa širokim pogledima na svijet – ne treba se bojati, ma kakvim se zakulisnim igrama služili radikali kako bi pridobili nove pristalice. Moja briga je jesu li ljudi u Siriji dovoljno jaki da se odupru takvim iskušenjima“, objasnio je Al Asad svoju odluku o zabrani nikaba.
 

Pročitajte više