I to se događa: Glavni državni odvjetnik i zamjenica ravnateljice USKOK-a na sudu kao okrivljenici

Foto: FAH

GLAVNI državni odvjetnik Dinko Cvitan i zamjenica ravnateljice USKOK-a Natalija Petković našli su se jučer u neuobičajenoj ulozi okrivljenika. Na splitskom Općinskom sudu održana je rasprava po privatnoj tužbi splitskog odvjetnika Željka Lubine za klevetu.

Lubina ih je tužio zbog dopisa USKOK-a kojim je njegov prijedlog za ispitivanjem tužiteljice Petković kao građanke u jednom kaznenom postupku ocijenjen pokušajem diskreditacije njezinog rada. U pitanju je bila istraga koja se povela protiv službenice Zemljišno-knjižnog odjela koja je, inače, knjižila i nekretninu zamjenice Petković, a o čemu je Index već pisao.

Oštro intonirani dopis

Tužiteljica je bila pozvana da da informacije u skladu sa novim ZKP-om, no nije se odazvala pozivu. Umjesto Petkovićke, u ured odvjetnika Lubine stigao je oštro intonirani dopis, koji je i razlog tužbe za klevetu. U doba kada je Lubina podnio tužbu u kolovozu 2011. godine, Cvitan je bio ravnatelj USKOK-a.

Cvitan i Petković iznijeli su obrane u kojima su naveli da se ne osjećaju krivima i da nisu klevetali. Radilo se naprosto o pravnom mišljenju, pojasnili su sutkinji Marini Boko. Tužitelji na pitanja nisu htjeli odgovarati.

Odvjetnik Lubina nije bio u sudnici pa će biti saslušan na drugom ročištu.

Cvitan i tužitelji bez imuniteta

Marina Boko već je četvrta sutkinja zadužena za rad na ovom predmetu. Spis je najprije došao u ruke suca Roberta Pešutića, svega koji mjesec prije njegovog uhićenja i pritvaranja. Jedna od sutkinja, koje su kasnije postupale u predmetu, odbacila je tužbu jer ju je smatrala nerazumljivom, no njeno rješenje ukinuo je Županijski sud u Splitu. Ocijenili su da tužba sadrži sve potrebne elemente i da može biti predmet raspravljanja, tj. suđenja. 

Inače, sutkinja Boko tražila je vlastito izuzeće jer je smatrala da je neprimjereno da ona kao uskočki sudac sudi Petković koja zastupa optužbu u uskočkim predmetima u njezinoj sudnici, no zahtjev je odbijen. Zanimljivo je i to da za razliku od sudaca tužitelji, pa čak i Cvitan kao glavni državni odvjetnik, nemaju imunitet. Zastara u ovom predmetu nastupa u kolovozu iduće godine.

Pročitajte više