I. Z. Čičak: Novi ratovi na Balkanu samo su pitanje vremena

"VELIKI sam pesimist kada je u pitanju budućnost Balkana. Mislim da su novi ratovi samo pitanje vremena zato što nisu uklonjeni uzroci koji su doveli do rata na ovom području. Kao religiozan čovjek često molim Boga da ne doživim novi rat. To je ono što ne bih želio, a bojim se da će mlađe generacije to ubrzo vidjeti", kazao je Ivan Zvonimir Čičak na javnoj raspravi Centra za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna.

Na skupu je zaključeno da se zemlje zapadnog Balkana nalaze u punom okružju članica Europske unije, te da takav njihov položaj opravdava očekivanje njihova integriranja u EU. Iako je taj proces prvenstveno povezan s EU, to se neće moći ostvariti bez uloge Sjedinjenih Američkih Država, prenosi zaključke Pincom.info.

Pesimizam za budućnost Balkana Čičak je objasnio činjenicom da Srbija još uvijek nije ni počela razmišljati na drugi način.

S njim se složio i povjesničar Ivo Banac koji je ocijenio da je situacija na Balkanu jako nestabilna. To je potkrijepio parlamentarnim izborima u Srbiji, gdje su 144 člana tamošnje skupštine iz Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, Socijalističke partije Slobodana Miloševića i stranke Vojislava Koštunice. Uz to, naveo je Međunarodnog suda pravde u Haagu u slučaju tužbe BiH protiv SCG-a te Ahtisaarijev prijedlog kojim se dijeli Kosovo umjesto da mu se daje neovisnost.

Banac je upozorio na nedostatak demokratizacije u Crnoj Gori, nestabilnu situaciju u Albaniji i Makedoniji te zastoj reformi u Hrvatskoj u godini parlamentarnih izbora. Veliku opasnost vidi u nizu prijedloga za podjelu Kosova i BiH.

Pročitajte više