Iako nije uvela stroge mjere restrikcije, i Švedska trpi posljedice u gospodarstvu

Ilustracija: EPA

ŠVEDSKO gospodarstvo blago je palo u prvom tromjesečju, pokazale su prve procjene statističkog ureda objavljene danas, ali podaci za drugo tromjesečje već naznačuju ozbiljne posljedice pandemije koronavirusa.

Gospodarstvo je počelo usporavati već krajem 2019. godine

U prva tri ovogodišnja mjeseca bruto domaći proizvod pao je samo 0,3 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2019. godine, objavio je Državni ured za statistiku. Na godišnjoj razini porastao je 0,5 posto. Gospodarstvo je počelo usporavati već krajem 2019. godine, nakon višegodišnjeg razdoblja brzog rasta. 

Iako Švedska ne slijedi druge europske zemlje u mjerama potpune izolacije, pandemija i potezi drugih vlada poremetili su lance opskrbe, suspregnuli potražnju i prisilili kompanije da otpuste desetke tisuća radnika. To je utjecalo i na švedsko gospodarstvo, pa su tako podaci o industrijskoj proizvodnji u ožujku pokazali naglo usporavanje, a u travnju su aktivnosti u proizvodnom sektoru potonule na najnižu razinu od financijske krize.

Švedska koalicijska vlada već je obećala više od 100 milijardi švedskih kruna pomoći gospodarstvu

Švedska koalicijska vlada već je obećala više od 100 milijardi švedskih kruna (10,18 milijardi dolara) pomoći kako bi ublažila posljedice pandemije u gospodarstvu, a ponudila je i dodatnih 550 do 600 milijardi kruna zajmova i jamstava. Središnja banka nije snižavala ključne kamatne stope, ali je uvela niz mjera, uključujući kredite u dolarima i krunama i prošireni program kupnje imovine.

Vlada očekuje da će se gospodarstvo u ovoj godini smanjiti oko sedam posto, u najgoroj recesiji od 1940. godine. U 2021. godini predviđaju snažan oporavak.

Pročitajte više