IATA i WHO tvrde: Rizik od SARS-a u zrakoplovima "vrlo mali"

UDRUGA globalnih zrakoplovnih tvrtki i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak su priopćile da je rizik od zaraze atipičnom upalom pluća (SARS) u zrakoplovima "vrlo mali".

Direktor Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA) Giovanni Bisignani rekao je da od travnja, kad su azijske zemlje pogođene epidemijom SARS-a počele pregledavati sve sumnjive putnike, nije utvrđen nijedan slučaj prenošenja zaraze u zrakoplovnom prijevozu.

On je rekao da je zbog SARS-a u travnju dramatično pao broj zrakoplovnih putnika, i to "ne samo u Aziji".

Preliminarni rezultati pokazali su da je broj putnika u Hong Kongu pao za 60 posto, u Singapuru i Seulu za 40 posto, te za 37 posto u Bangkoku i 36 posto u Kuala Lumpuru.

Prije nego što su počeli sustavni pregledi zrakoplovnih putnika s visokom temperaturom i drugim simptomima koji bi se mogli pripisati SARS-u, utvrđeno je samo pet slučajeva u kojima je potencijalno smrtonosni virus prenesen zrakoplovom, rekao je direktor IATA-e.

WHO je priopćio da je rizik prenošenja zaraze zrakoplovima "vrlo mali".

"U većini zemalja u kojima se pojavio SARS ima sve manje novih slučajeva. Ako ima sve manje novih slučajeva, manja je i vjerojatnost da će se netko zaražen SARS-om približiti zračnoj luci", rekao je dužnosnik WHO-a Mark Salter.

Pročitajte više