ibm hrvatska donirala kioske za virtualne posjete muzeju hermitage

U sklopu programa donacija na području kulture IBM Hrvatska donirao je tri kioska za virtualni posjet ruskom muzeju Hermitage Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku i Galeriji umjetnina u Splitu. L

Kiosci su večeras predstavljeni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a zahvaljujući digitalnoj tehnologiji hrvatska kulturna javnost moći će se virtualnom šetnjom upoznati s jednim od najvrjednijih i vodećih svjetskih muzeja starih majstora - Hermitageom.

Prigodom predaje tri kioska za virtualni posjet Hermitageu direktor IBM za Hrvatsku Ivan Vidaković istaknuo je kako je IBM na ovaj način predstavio vrhunske dosege u tehnologiji stavljajući vrijedne umjetnine na svoju internet stranicu.

Donacijom Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku i Galeriji umjetnina u Splitu hrvatskoj javnosti bit će dostupna velika zbirka Hermitage, muzeja koji je utemeljen godine 1764. kada je ruska carica Katarina otkupila veliku zbirku starih zapadnoeuropskih majstora.

Ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov kazao je da u 400 godina djelovanja Nacionalna i sveučilišna knjižnica bilježi brojne darovnice pa je i ova najnovija IBM-ova itekako važna, te pokazuje kako se digitalnom tehnologijom može zaštititi pisana baština ili umjetnička djela.

Viši kustos muzeja Suvremene umjetnosti u Zagrebu Tihomir Milovac pokazao je kako se možemo koristiti ovim kioskom, odnosno upoznati sva djela koja se čuvaju u Hermitageu zahvaljujući digitalnoj tehnologiji.

Predstavljanju IBM-ovih kioska, uz brojne posjetitelje, bili su nazočni predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, potpredsjednik Vlade Ante Simonić, te zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin i drugi.

Korporacija IBM u sklopu svoje potpore svjetskoj kulturnoj i umjetničkoj baštini ostvarila je slične projekte suradnje s Vatikanskom knjižnicom, Egipatskim muzejom, Kongresnom knjižnicom iz Washingtona, Muzejom Monterrey iz Mexika, te Muzejom Luther Halle Wittenberg iz Njemačke.

Pročitajte više