ICTY: 15. studenoga počinje prvo suđenje kosovskim Albancima

HAŠKI sud (ICTY) u srijedu je najavio da će 15. studenoga početi suđenje kosovskim Albancima Fatmiru Limaju, Haradinu Bali i Isaku Musliu koji su optuženi zbog zlostavljanja i ubojstava Srba i Albanaca u zarobljeničkom logoru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Lapušniku godine 1998.

"Suđenje Limaju, Bali i Muslijuu počet će 15. studenoga, a istoga će dana prijepodne biti održana predraspravna konferencija", najavio je glasnogovornik suda Jim Landale na brifingu za novinare.

Limaj (33), Bala (47) i Musliu (34) terete se za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bilo zastrašivanje, zarobljavanje, nasilno postupanje i ubojstva srpskih civila i Albanaca koji su smatrani suradnicima srpskih snaga.

Limaj i Musliu imali su i "de jure i de facto" kontrolu nad pripadnicima OVK-a koji su vodili zarobljenički logor Lapušnik u koji su zatvarani srpski i albanski civili iz općina Štimlje, Glogovac i Lipljan. Tereti ih se za održavanje nehumanih uvjeta u logoru, za ubojstva, mučenje i premlaćivanje zatočenika.

U optužnici se navodi da su između 24. lipnja i 26. srpnja 1998. snage OVK pod njihovim zapovjedništvom "tukle, mučile i ubile više srpskih, nealbanskih i albanskih zatočenika u logoru", te da su 26. srpnja, kada su srpske snage zauzele Lapušnik, iz logora odveli 21 zatočenika koje su razdvojili i desetoricu strijeljali.

Limaj se tereti na temelju individualne i zapovjedne odgovornosti u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i u pet točaka za kršenje ratnog prava i običaja, a Balu po istim inkriminacijama ali samo po individualnoj odgovornosti.

Trećeoptuženi Musliu tereti se na temelju individualne kaznene odgovornosti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti i u četiri za kršenje ratnog prava i običaja.

Sudit će im vijeće kojim predsjeda australski sudac Kevin Parker.

Pročitajte više