ICTY Galića osudio na 20 godina zatvora zbog opsade Sarajeva

HAŠKI sud u petak je osudio generala vojske Republike Srpske Stanislava Galića na 20 godina zatvora zbog opsade i bombardiranja Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Stanislav Galić prva je osoba koju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio za opsadu glavnog grada BiH, koja je trajala 44 mjeseca.

Suci su ga proglasili krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, te kazali kako su snage pod njegovim zapovjedništvom namjerno ciljale civile u Sarajevu.

"Generale Galiću, sudsko vijeće većinom glasova osuđuje vas na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina", kazao je predsjednik tročlanog sudskog vijeća Alphons Orie koji je sa sucem Aminom El Mahdijem glasao za takvu kaznu.

"Stotine civila ubijene su, a nekoliko tisuća ih je ranjeno u napadima koji su uključivali snajpersku pucnjavu i bombardiranje u razdoblju koje je pokriveno optužnicom", nastavio je sudac Orie ističući kao "niti jedan civil u Sarajevu nije bio na sigurnom".

Sudac Rafael Nieto-Navia, u izdvojenom mišljenju, smatrao je da se Galiću treba izreći kazna zatvora od deset godina jer, po njemu, tužiteljstvo nije izvan svake sumnje dokazalo Galićevu odgovornost za sve napade na Sarajevo, navedene u optužnici.

Galić je u vrijeme rata u BiH bio zapovjednik Romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Tužitelji su tijekom suđenja tražili kaznu doživotnog zatvora, a obrana oslobađajuću presudu.

Pročitajte više