ICTY: Milošević traži više od 150 dana za obranu

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u četvrtak je od Haškog suda (ICTY) zatražio da mu odobri više od 150 radnih dana za iznošenje obrane, kao i stanke za odmor na suđenju, dok je tužitelj Geoffrey Nice upozorio kako je Miloševiću u interesu da proces traje što dulje.

Na statusnoj konferenciji posvećenoj odvijanju dokaznog postupka obrane, i tužitelj i suci ocijenili su da optuženi Milošević, koji se brani sam, neracionalno troši dodijeljeno vrijeme pa će uz sadašnji tempo uspjeti ispitati samo stotinjak svjedoka.

"Tražim više vremena da bih saslušao relevantne svjedoke. To je interesu pravde i pravičnosti", rekao je Milošević.

Optužbu tužitelja Nicea kako mu je "u interesu da proces traje što dulje jer ga koristi za svoju propagandu", Milošević je odbacio kao netočnu i dodao "da nimalo ne uživa u njegovom društvu u sudnici".

Maratonsko haško suđenje Miloševiću za genocid i ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, traje od 12. veljače 2002., od čege su prve dvije godine protekle u izvođenju dokaza optužbe a dokazni postupak obrane počeo je 31. kolovoza 2004.

Od tada je ispitano samo 28 svjedoka obrane a Milošević je potrošio već skoro trećinu od odobrenih 150 dana, upozorili su danas suci.

Na pitanje suca Iaina Bonomya koliko će mu još vremena trebati za obranu od kosovskog dijela optužnice, Milošević je rekao kako je "računao potrošiti nešto više od trećine vremena".

Tužitelj Nice predložio je raspravnom vijeću da se ponovo zasjeda pet dana tjedno, umjesto sadašnja tri, jer je očigledno da se Miloševiću zdravstveno stanje poboljšalo.

Dok je u prvom dijelu suđenje prekidano 15-ak puta, zbog srčanih tegoba optuženog, otkako je preuzeo vođenje dokaznog postupka obrane Milošević je samo jednom izbivao iz sudnice zbog gripe.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson je potvrdio da vijeće razmatra produljenje radnog tjedna uz konzultacije s liječnicima.

Milošević je uzvratio protuprijedlogom za uvođenje stanki koje bi mu omogućile odmor od napornog vođenje obrane, te naglasio da su njegove tegobe s visokim tlakom i srcem kronične prirode.

Raspravno vijeće je 25. ožujka 2005. objavilo preciznu satnicu utrošenog vremena u dokaznom postupku obrane, navodeći da je do 10. ožujka utrošen 41 radni dan od čega 22 na glavno ispitivanje obrane, 15 na protuispitivanje optužbe i četiri za administrativna pitanja.

Precizna statistika suđenja važna je zbog odluke da se obrani omogući imati isto vrijeme kao i optužbi, zbog čege su predviđene prilagodbe zavisno od utroška vremena dviju strana.

Miloševićev nametnuti branitelj Steven Kay izvijestio je vijeće da je diplomatskim kanalima uputio zahtjev za svjedočenje britanskom premijeru Tonyu Blairu, bivšem šefu diplomacije Robinu Cooku te bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu i državnoj tajnici Madeleine Albright. Kazao je da odgovore očekuje kroz par tjedana.

Milošević je ranije zatražio da sudsko vijeće sub poenom pozove te državnike kao svjedoke, no sudac Robinson je podsjetio da takav zahtjev mora biti u pisanom obliku da bi ga vijeće razmatralo.

Bivši srbijanski čelnik od početka procesa odbija davati pisane podneske, što je jedan od njegovih oblika nepriznavanja suda.

Na današnjoj je raspravi Milošević obznanio da ne namjerava nastupiti kao svjedok u vlastitoj stvari, već da će na kraju izvođenja svjedoka iznijeti završnu riječ obrane.

Pročitajte više