ICTY: Milutinović se ne osjeća krivim za točke optužnice

BIVŠI srbijanski predsjednik Milan Milutinović u ponedjeljak je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) izjavio kako se ne osjeća krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Nekadašnji bliski suradnik bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića na sve je četiri točke optužnice koje uključuju zločine protiv čovječnosti, ubojstva, deportacije i progone te optužnicu za ratne zločine odgovorio da se ne osjeća krivim.

Milutinović, čiji je petogodišnji mandat predsjednika Srbije istekao prošlog mjeseca, otputovao je u Den Haag prošlog tjedna.

Sjedokosi Milutinović, u tamnom odijelu, prugastoj košulji i plavoj kravati, na svaku je točku optužnice odgovarao ´nisam kriv´.

Tužitelji optužuju Milutinovića (60) da je u najmanju ruku imao formalnu kontrolu nad srpskim snagama koje su ubile stotine etničkih Albanaca i protjerali stotine tisuća iz njihovih domova.

Milutinović tvrdi da kao predsjednik Srbije nije imao veliku stvarnu moć.

Uz Milutinovića na optužnici za zločine na Kosovu nalaze se i bivši zamjenik jugoslavenskog premijera Nikola Šainović, bivši načelnik generalštaba Dragoljub Ojdanić i bivši srpski ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković.

Šainović i Ojdanić prošlog su se proljeća predali Den Haagu i izjavili da se ne osjećaju krivim. Stojiljković je počinio samoubojstvo u travnju prošle godine nekoliko sati nakon što je parlament prihvatio zakon da se njega i druge navodne ratne zločince treba predati Haškom sudu.

Pročitajte više