ICTY: Naser Orić izjavio da se ne osjeća krivim prema optužnici

NEKADAŠNJI zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić, uhićen prošloga tjedna u Tuzli i izručen Haškom sudu (ICTY), u utorak je na prvom pojavljivanju u sudnici rekao da se "ne osjeća krivim" ni po jednoj od šest točaka optužnice za ratne zločine.

Optužnica tereti Orića (36) po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti za povrede ratnog prava i običaja, odnosno Ženevskih konvencija, počinjene ubojstvima zatočenika, okrutnim postupanjem prema zatočenicima, bezobzirnim razaranjem sela i pljačkom javne i privatne imovine.

"Časni sude i poštovana gospodo nisam kriv", odgovarao je Orić nakon svake od točaka optužnice.

Također je rekao da nema ništa za reći o svome uhićenju i prebacivanju u Haag. Prošloga četvrtka uhitili su ga pripadnici SFOR-a u Tuzli, u kojoj je živio nakon pada Srebrenice 1995.

Izjašnjavanje o krivnji vodio je predraspravni sudac O-Gon Kwon iz Južne Koreje, a Orića je zastupala braniteljica Vasvija Vidović.

ICTY tereti Orića, zapovjednika Teritorijalne obrane Srebrenice i kasnije 28. brigade Armije BiH, za napade na srpska sela u općinama Srebrenica, Bratunac i Skelani u istočnoj Bosni 1992./93. te mučenje i ubojstva srpskih zatočenika u policijskoj postaji u Srebrenici.

Orić je sedmi Bošnjak kojeg je Haški sud optužio za ratne zločine.

Srebrenica je postala sinonim za ratne zločine koji su srpske snage počinile u BiH. Nakon zauzimanja grada u srpnju 1995., pobijeno je oko 8.000 Bošnjaka, što se smatra najtežim pojadinačnim zločinom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

(Hina) dh dj

Pročitajte više