ICTY optužio Markicu Rebića, Domagoja Margetića, Stjepana Šešelja i Ivicu Marijačića

HAŠKI sud podigao je optužnice za nepoštivanje suda protiv bišeg šefa hrvatske vojnoobavještajne službe Markice Rebića, novinara Ivice Marijačića, te protiv Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, urednika i izdavača lista Hrvatsko slovo, objavio je u srijedu glasnogovornik ICTY-a Jim Landale.

"Primili smo dvije odluke suca Alphonsa Oriea kojima se potvrđuje i otpečaćuje optužnica protiv Ivice Marijačića i Markice Rebića i optužnicu protiv Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića za nepoštivanje suda", kazao je Landale na tjednom brifingu za novinare.

Obje optužnice povezane su s objavljivanjem, u Hrvatskoj u studenom 2004., iskaza zaštićenih svjedoka obrane i optužbe i transkripata njihovih svjedočenja sa zatvorenih sjednica suđenja Tihomiru Blaškiću tijekom 1997. i 1998. godine, kazao je Landale.

Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a za nepoštivanje suda zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura, ili kombinaciji tih dviju kazni.

Markica Rebić, bivši šef SIS-a, optužen je da je Ivici Marijačiću, glavnom uredniku Hrvatskog lista, otkrio identitet zaštićenog svjedoka, koji je dao iskaz na suđenju Blaškiću u prosincu 1997., i dostavio mu transkripte njegovog svjedočenja na zatvorenoj sjednici.

Sudac Orie naložio je Tužiteljstvu da u roku od sedam dana obavijesti Tajništvo ICTY-a o mjestu boravka četvorice optuženih, a od Tajništva je zatražio da poduzme sve potrebne korake kako bi se optužnice uručile optuženima.

Transkripti sa zatvorenih sjednica suđenja Blaškiću, objavljivani su u Hrvatskom slovu, zbog čega je ICTY u prosincu 2004. izdao nalog u kojem je tražio prekid objavljivanja, te u Hrvatskom listu, tjedniku koji izlazi u Zadru.

Izvaci iz optužnica

Haški sud (ICTY) u srijedu je objavio optužnice protiv bivšeg šefa hrvatske vojnoobavještajne službe Markice Rebića, te novinara Ivice Marijačića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja za nepoštivanje suda, zbog objave identiteta zaštićenih svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

Rebić i Marjačić optuženi su u jednoj točki za nepoštivanje suda prema Pravilu 77. ICTY-a, kojim je za to djelo zaprijećena kazna do sedam godina zatvora, 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

Markica Rebić, bivši šef SIS-a i predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, optužen je jer je uredniku Hrvatskog lista Ivici Marijačiću otkrio identitet zaštićenog svjedoka, predao mu kopije izjave svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću 19. prosinca 1997.

Hrvatski list je 18. studenoga 2004. objavio članak pod naslovom "Svjetski ekskluziv - Prvi u svijetu objavljujemo TAJNI DOKUMENT koji pokazuje zavjeru Carle del Ponte protiv Hrvatske".

Inkriminirani članak pokazuje da su Marijačić i Rebić otkrili identitet zaštićenog svjedoka i njegov zaštićeni iskaz znajući da krše odredbe ICTY-a, navodi se u optužnici.

U istom je broju objavljen i intervju s Rebićem u kojem je on potvrdio da je uredništvu Hrvatskog lista pribavio izjave zaštićenog svjedoka, znajući da su ti dokumenti zaštićeni i moguće posljedice njihove objave, stoji u optužnici.

Stjepan Šešelj je kao izdavač lista "Hrvatsko slovo" optužen u jednoj točki za nepoštivanje suda, a Domagoj Margetić, urednik "Hrvatskog slova" i glavni urednik "Novog Hrvatskog slova", u dvije točke za nepoštivanje suda zbog objave izvadaka iz svjedočenja zaštićenog svjedoka na zatvorenoj sjednici sa suđenja Blaškiću 16. ožujka 1998.

U optužnici se navodi da je "Hrvatsko slovo" 26. studenoga 2004. objavilo izvatke svjedočenja tog svjedoka i otkrilo njegov identitet te najavilo objavu izvadaka za idućih 10 brojeva.

"Hrvatsko slovo" je 2. prosinca 2004. objavilo novi nastavak, a istoga je dana ICTY izdao nalog kojim je od Šešelja i Margetića zatražen prekid daljnjeg objavljivanja zaštićenog dokumenta.

Šešelj je 3. prosinca obavijestio Haški sud da će poštivati nalog.

Margetić je pak, predstavljajući se kao glavni urednik "Novog Hrvatskog slova", u pismu predsjedniku suda Theodoru Meronu naveo kako "ne priznaje ni ICTY, ni njegove naloge; da neće poštivati nalog i da će u posebnom izdanju Novog Hrvatskog slova 8. prosinca 2004. objaviti cijelo svjedočenje zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice", navodi se u optužnici.

Zbog objave spornog dokumenta unatoč nalogu ICTY-a, Margetić je za razliku od ostalih optužen po dvije točke za nepoštivanje suda, stoji u optužnici.

ICTY je za nepoštivanje suda krajem 2003. optužio glavnog urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića, također zbog objave identiteta zaštićenog svjedoka. Optužnica je povučena nakon što se Jovanović javno ispričao i to objavio u svom listu.

Jovanović je ubijen 28. svibnja 2004. ispred redakcije lista, kada je na njega iz automatske puške pucao nepoznati napadač.

Za nepoštivanje suda zbog zastrašivanja svjedoka optužena je i srpska odvjetnica Milka Maglov, te kosovski Albanac Beqe Beqaj, kojem je suđenje počelo prošloga ponedjeljka.

Sudac Alphonse Orie naložio je Tužiteljstvu da u roku od sedam dana obavijesti Tajništvo ICTY-a o mjestu boravka četvorice optuženih Hrvata, a od Tajništva je zatražio da poduzme sve potrebne korake kako bi se optužnice uručile optuženima.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa još nije primilo optužnice protiv Rebića, Marijačića, Margetića i Šešelja, a očekuje se da će ih sutra ministarstvu službeno predati predstavnik ICTY-a u RH Thomas Osorio, kazao je za Hinu pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić.

On je odbio komentirati objavljivanje optužnica jer ministarstvo "nije zaprimilo nikakav službeni dokument".

Naglasio je da će nakon primanja optužnica Hrvatska postupiti po pravilima Ustavnog zakona o suradnji s ICTY-em, odnosno da će sudskim putem optužnice biti uručene optuženima.

Komentare Rebića, Marijačića, Šešelja i Margetića, unatoč opetovanim pokušajima, danas nije bilo moguće dobiti.

Pročitajte više