ICTY: Pukovnik JNA o sukobu s vlastima tzv. krajine oko vukovarskih zarobljenika

UMIROVLJENI pukovnik JNA Bogdan Vujić opisao je u petak na haškom suđenju "vukovarskoj trojki" sukob s vlastima tzv. SAO krajine oko evakuacije hrvatskih ratnih zarobljenika nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine.

Svjedoku optužbe, koji je tada obavljao dužnost sigurnosnog oficira JNA, vlada tzv. SAO istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema na čelu s Goranom Hadžićem, zamjerila je što je iz tvrtke Velepromet, uz prijetnju silom preuzeo iz ruku srpskih paravojski nekoliko desetaka hrvatskih zarobljenika i evakuirao ih u logor u Srijemsku Mitrovicu.

"Tražili su da ih vratim, tvrdeći da su to ustaše i ratni zločinci kojima će oni suditi", rekao je Vujić, kojemu je zadatak bio evakuirati zarobljenike iz zone borbenih djelovanja oko Vukovara.

Po njegovim riječima, s namjerom srbijanskih "teritorijalaca" da ranjene branitelje i civile iz vukovarske bolnice prevezu i likvidiraju na Ovčari bio je upoznat i suoptuženi Mrkšić.

"Kada mu je jedan oficir to rekao, zašutio je i podigao ruku ispred očiju želeći reći: Teritorijalcima treba progledati kroz prste", rekao je Vujić.

Isto se dogodilo i u zapovjedništvu JNA u Šidu, kada su mu nadređeni oficiri JNA potvrdili da znaju "sve što se događa u zoni odgovornosti pukovnika Mrkšića".

Bivši pukovnik JNA Vujić naglasio je da je svoj zadatak nastojao obaviti prema odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, što je uključivalo i suđenje eventualnim počiniteljima zločina na hrvatskoj strani prema tada važećim saveznim zakonima.

Bivšim oficirima Prve gardijske brigade JNA Mili Mrkšić, i njemu podređenima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću sudi se za pokolj najmanje 264 hrvatskih ranjenika i civila iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara 20. novembra 1991. godine.

Svjedoka Vujića u nastavku će svjedočenja u ponedjeljak protuispitivati branitelji optužene "vukovarske trojke".

Pročitajte više