ICTY: Rasprava o privremenom oslobađanju Milana Milutinovića

PRED I. raspravnim vijećem Haškog suda (ICTY) u četvrtak je održana rasprava o zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića, optuženog za ratne zločina na Kosovu.

Zahtjev za puštanje na slobodu do početka suđenja Milutinović je podnio prije svog prvog pojavljivanja pred Sudom 27. siječnja ove godine, kada je rekao da se ne osjeća krivim, no rasprava je do sada u tri navrata odgađana.

Današnja rasprava nije dovršena, a nastavak je najavljen za sutra.

Sa Slobodanom Miloševićem i još trojicom najviših dužnosnika SRJ, Milutinović se nalazi na zajedničkoj optužnici za Kosovo, podignutoj još u svibnju 1999. Na dužnosti predsjednika Srbije nalazio se od 1997. do isteka mandata 29. prosinca 2002., a u Haagu je od 20. siječnja ove godine.

Za njegovo puštanje na slobodu uz zaštitine mjere, pisana jamstva dale su vlade Srbije i SRJ, što je nedavno potvrdila i vlada Srbije i Crne Gore (SCG), čiji je predstavnik u četvrtak bio u sudnici.

Zbog proteka tri i pol godine od optužnice do dolaska u Haag središnje pitanje današnje rasprave bilo je treba li Milutinovića smatrati osobom koja se dobrovoljno predala Sudu, kako tvrdi obrana i predstavnik SCG, ili bjeguncem što tvrdi Tužiteljstvo.

Milutinovićev odvjetnik John Livingstone naglasio je da su pokojni srbijanski premijer Zoran Đinđić, njegov nasljednik Zoran Živković i ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović, u jamstvima ICTY-u zakašnjelu predaju opravdali ulogom Milutinovića u demokratskom prijenosu vlasti u Srbiji i održavanju kontinuiteta i stabilnosti države u trusnom razdoblju nakon svrgavanja Miloševića.

Pored toga, Livingstone je među razlozima za oslobađanje istaknuo i njegov "impresivni životopis" kao i srčane tegobe izazvane anginom pectoris.

Predstavnik SCG Slavoljub Carić istaknuo je pozitivna iskustva s ranije oslobađanim optuženicima kao što su Biljana Plavšić, Pavle Strugar i drugi, sve bolju suradnju svoje zemlje s ICTY-em te

spremnost za uhićenje svih optuženih na njezinoj teritoriji.

Tužiteljstvo se usprotivilo oslobađanju Milutinovića ističući da se on odbijao predati sve dok je uživao zaštitu vlade.

Predstavnik Tužiteljstva citirao je i Milutinovićev intervju Reutersu u kojem kaže da je ICTY "umjetna politička tvorevina koja sudi cijelom narodu i koju on ne priznaje".

Tužiteljstvo je upozorilo da Vijeće ne može prihvatiti "politička razmatranja" pri odlučivanju i podsjetilo da je Sud 2002.odbacio zahtjeve suuoptuženih Šainovića i Ojdanića za oslobađanje.

Milošević, Milutinović, zamjenik premijera SRJ Nikola Šainović, načelnik glavnog stožera VJ Dragoljub Ojdanić i ministar policije Vlajko Stojiljković optuženi su u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene prisilnim deportacijama, ubojstvima i progonom albanskog stanovništva na Kosovu. U ožujku i travnju 1999. u kampanji terora i nasilja vojno-policijskih snaga Srbije i SRJ na Kosovu protjerano je oko 800.000 albanskih civila a nepoznati broj je ubijen.

Pročitajte više